Kulturno dobro

TEATRO FENICE Ministarstvo kulture će imenovati privremenog skrbnika za kultnu riječku dvoranu?

Damir Cupać

Ministarstvo kulture u očitovanju je pozvalo građevinsku inspekciju da naloži hitnu sanaciju kako bi se zaustavilo ugrožavanje sigurnosti građana te je najavilo da će razmotriti potrebu imenovanja privremenog skrbnika za Teatro Fenice, što je jedna od zakonskih mogućnosti



RIJEKA Kako sada stvari stoje, jedino rješenje kako bi se zaustavila daljnja devastacija riječkog kulturnog dobra u središtu grada, ali i osigurala sigurnost građanima je imenovanje privremenog skrbnika Teatru Fenice koji je u rukama privatne tvrtke Rijekakino ostao kao »siroče«. I dok se izlozi prodavaonica u vlasništvu tvrtki Mirka Pavičića sjaje, Teatro Fenice propada zbog toga što vlasniku ne može osigurati nikakav prihod.


A ono što je »jalovo« u svijesti kapitalista iz 19. stoljeća treba pustiti da se uruši. A da se jednog dana ovo kulturno dobro ne bi stvarno urušilo, moraju reagirati nadležne institucije. Najprije Ministarstvo kulture koje je i izdalo rješenje da je Teatro Fenice kulturno dobro. Pitali smo ih što misle napraviti kako bi se zaustavilo daljnje propadanje i što su napravili do sada da natjeraju vlasnika da se počne brinuti za ovaj kapitalni kulturni objekt koji je godinama zatvoren i izvan funkcije, a u zadnje vrijeme je postao prijetnja sigurnosti građanima.


Planovi obnove


Ministarstvo kulture u očitovanju je pozvalo građevinsku inspekciju da naloži hitnu sanaciju kako bi se zaustavilo ugrožavanje sigurnosti građana te je najavilo da će razmotriti potrebu imenovanja privremenog skrbnika za Teatro Fenice što je jedna od zakonskih mogućnosti.




– Teatro Fenice je upisan u Registar kulturnih dobara RH kao pojedinačno kulturno dobro. Rješenjem o zaštiti kulturnog dobra nadležno tijelo propisalo je mjere zaštite predmetne zgrade. Prema čl. 20 Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnog dobra, brigu, redovito održavanje i provođenje mjera zaštite registriranog kulturnog dobra dužan je provoditi vlasnik.


Predmetno kulturno dobro je u omjeru od 9/10 u vlasništvu tvrtke Rijekakino d.o.o., dok je jedna desetina u vlasništvu Grada Rijeke. Konzervatorski odjel u Rijeci je na zahtjev većinskog vlasnika 13. lipnja 2008. godine, utvrdio posebne uvjete obnove krova i pročelja predmetne zgrade, te je za iste radove temeljem izrađene projektne dokumentacije tvrtke Projectura d.o.o. 8. rujna 2010. godine izdao Rješenje o odobrenju navedenih radova.


Odobreni radovi nisu izvedeni. Konzervatorski odjel u Rijeci zaprimio je na znanje zahtjev tvrtke Rijekakino d.o.o. upućen Gradu Rijeci, Odjelu za kulturu od 11. lipnja 2015. godine kojim se traži sufinanciranje izrade konzervatorskog elaborata i 3D snimka zgrade u svrhu izrade cjelovitog projekta obnove. Ponudu za izradu navedene dokumentacije dostavio je Građevinski fakultet u Rijeci. Odgovor Grada Rijeke nije dostavljen ovom Odjelu.


Dana 25. kolovoza 2016. godine, Konzervatorski odjel u Rijeci je na novi zahtjev većinskog vlasnika izdao novo Rješenje o odobrenju radova obnove krova i pročelja predmetne zgrade, temeljem izrađene projektne dokumentacije tvrtke Dražul Glušica i arhitekti d.o.o., projekt broj: 16-03FK od svibnja 2016. godine.


Potraga za novcem


Odobreni radovi do danas nisu izvedeni, najvjerojatnije zbog nedostatka financijskih sredstava – navode u Ministarstvu kulture. Oni dodaju da se slijedom navedenog može zaključiti da većinski vlasnik iskazuje namjeru obnoviti zgradu i privesti je novoj namjeni.


– U cilju osiguranja sredstava za obnovu i ponovo privođenje namjeni vlasnik se može javiti na natječaje koje raspisuje Ministarstvo kulture i Grad Rijeka te na ostale EU fondove. O nastalim oštećenjima na pročelju zgrade nije obaviješten Konzervatorski odjel. Budući da je zbog padanja žbuke s pročelja ugrožena sigurnost prolaznika izazivanje štete na imovini zakonske mogućnost postupanja ima građevinska inspekcija sukladno članku 28. Zakona o građevinskoj inspekciji, koja ima ovlasti narediti vlasniku otklanjanje oštećenja na zgradi koje mogu ugroziti sigurnost ljudi i imovine.


Konzervatorski odjel u Rijeci će zbog nastalih problema fizičke ugroze zgrade uputiti vlasniku upozorenje te potrebu poduzimanja hitnih mjera sanacije krovišta i pročelja sukladno odobrenoj dokumentaciji te razmotriti prijedlog o imenovanju privremenog skrbnika – zaključili su u Ministarstvu kulture.