Nađeno je rješenje

Svi pacijenti iz Lopače će na Rab: Župan zahvalio na pomoći Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi

Hina

foto: Roni Brmalj

foto: Roni Brmalj

Predsjednica Republike kazala je kako „zahvaljuje osoblju bolnice na pravodobnoj i izvrsnoj reakciji i na njihovoj prisebnosti kojom su spasili pacijente i spriječili veći gubitak ljudskih života i teža ozljeđivanja“, te da „zahvaljuje i svim vatrogascima iz Rijeke, Čavla, Jelenja i Bakra koji su sudjelovali u gašenju i svima koji su pomogli kako bi se spriječili veći razmjeri ovog tragičnog događaja“.



RIJEKA – Nema potrebe da bolnice u Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi prihvaćaju pacijente iz Lopače, svi će biti zbrinuti u županijskoj Psihijatrijskoj bolnici Rab. Prijevoz pacijenata na Rab već je počeo, a bolnica ima dovoljno kapaciteta za sve potrebe – rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina danas za naš list.


Čuo sam se s ravnateljima spomentih bolnica, rekao je, i zahvalio na pruženoj pomoći, ali neće biti potrebno da pacijenti napuštaju PGŽ, mi imamo dovoljno kapaciteta za sve. Naravno, bolesnici će biti smješteni sukladno dijagnozama, objasnio je župan Komadina.


Naime, karlovačka županija bila je u petak navečer sazvala stožer civilne zaštite uz zaključak da mogu adekvatno zbrinuti 30-ak pacijenata, no sada to neće biti potrebno te su pripravnosti u Karlovcu i Ogulinu prekinute, ali je zato pripavnost u PB Rab maksimalno podignuta.




Župan je izrazio sućut obitelji preminulog pacijenta, te zahvalu svim službama, od vatrogasaca preko hitne pomoći do policije, zbog ogromnog angažmana na lokalizaciji požara u Lopači.


U povodu požara u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović telefonski je razgovarala s ravnateljem bolnice Nevenom Ivanovićem, koji ju je izvijestio o tragičnom događaju i rekao kako su svi pacijenti zbrinuti, priopćeno je iz Ureda predsjednice.


Ravnatelj Neven Ivanović izvijestio je predsjednicu Grabar-Kitarović o požaru i tragediji koja se odvijala na požarištu. Ravnatelj Ivanović kazao je kako je stanje trenutno pod kontrolom, te da su svi pacijenti trenutno zbrinuti.



Svi evakuirani pacijenti zbog požara Psihijatrijske bolnice Lopača zbrinuti su, nekoliko izlijeđenih zadržano je na liječenju u Kliničkom bolničko centru u Rijeci, a policija je danas počela očevid na požarištu kako bi utvrdila uzrok toga požara u kojemu je smrtno stradala jedna osoba.


Prema do sada dostupnim podacima iz Kliničkog bolničkog centra (KBC) Rijeka, jučer je u tu bolnicu iz Lopače prevezeno 15-ak ozlijeđenih osoba, od kojih je veći dio pregledan na hitnom traktu i pušten. Jedna osoba, rečeno je Hini u KBC-u, zadobila je opekline i nalazi se u odjelu intenzivnog liječenja, a na pulmološkom odjelu su četiri ozlijeđene osobe – jedna je zadobila i opekline i trovanje dimom, pa je u pulmološkoj intenzivnoj njezi, dok su tri osobe u bolnici zbog trovanja dimom.


Svi pacijenti Psihijatrijske bolnice Lopača, evakuirani zbog požara, zbrinuti su, doznaje se od ravnatelja Bolnice Nevena Ivanovića. U njoj je bilo smješteno ukupno 114 ljudi: 94 bolesnika i još 20 korisnika smještaja u toj bolnici. Nakon evakuacije 80 osoba je smješteno u bolničkim paviljonima u Lopači, koji nisu zahvaćeni požarom, 31 osoba je smještena na nekoliko odjela riječke bolnice, dok ih je nekolicina od ranije na privremenom otpustu kućama.



Predsjednica Republike kazala je kako „zahvaljuje osoblju bolnice na pravodobnoj i izvrsnoj reakciji i na njihovoj prisebnosti kojom su spasili pacijente i spriječili veći gubitak ljudskih života i teža ozljeđivanja“, te da „zahvaljuje i svim vatrogascima iz Rijeke, Čavla, Jelenja i Bakra koji su sudjelovali u gašenju i svima koji su pomogli kako bi se spriječili veći razmjeri ovog tragičnog događaja“.


Predsjednica Grabar-Kitarović pozvala je da se što prije sanira klizište i cesta između Grahova i Lopače, što prije stavi u finkciju.


„I ovom prilikom naglašavam kolika je važnost pristupne ceste kroz Jarke do bolnice te apeliram na sve odgovorne da se što prije pristupi sanaciji klizišta i da se ta cesta stavi u funkciju. Upravo je ova situacija pokazala kolika je važnost te prometnice, jer da je ista bila u funkciji vatrogasne ekipe bi mogle do bolnice doći puno brže“, istaknula je Predsjednica.


Predsjednica Grabar Kitarović je cestu između Grohova i Lopače, zbog klizišta zatvorenu za sav promet još od veljače 2014. godine, obišla u studenom prošle godine, u pratnji predstavnika Grada Rijeke i Općine Jelenje, navodi se u priopćenju.