Građanska fronta

Stotinjak Riječana na Korzu diglo glas protiv presude Horvatinčiću

Ivor Balen

Snimio Ivor BALEN

Snimio Ivor BALEN

Samo da su došle majke koje su izgubile djecu a da nitko nije osuđen, bilo bi nas na tisuće, rekla je Vukelja



RIJEKA Prosvjedujući protiv oslobađajuće presude Tomislavu Horvatinčiću, poznati riječki »tribun« Marin Miočić-Stošić i njegovi suradnici okupili su  na skupu na Korzu više od stotinu ljudi.


U podnožju zgrade Radija Rijeka dvije žene držale su tablu s natpisom »Horvatinčić nevin – dno dna pravosuđa, političke drolje u hrvatskom bordelu«, a malo dalje stajao je muškarac s tablom na kojoj je pisalo »Tomislav Horvatinčić – ubojica s certifikatom« i napomenom »Odobrilo hrvatsko pravosuđe«.


Bile su tu i fotografije imućnog poduzetnika koji je oslobođen krivnje za nesreću na moru u kojoj je poginulo dvoje Talijana, kao i fotografija sutkinje Maje Šupe, koja je presudu donijela. No glavni lik na Korzu ipak je bio Miočić-Stošić, koji je među ljude izašao s magnetofonom.




– Sada je bjelodano da je ovaj domaći divlji kapitalizam pretpostavljen i znanju i obrazovanju i moralitetu. Međutim, na nama je da barem pokušavamo obarati tu historijsku šprancu »jači tlači«, pa ma kakav ishod bio – rekao je između ostaloga, za što je dobio glasan aplauz.


Kratko je riječ uzela i Mladenka Vukelja, koja je rekla da joj je žao što nije došlo više ljudi.


– Samo da su došle majke koje su izgubile djecu a da nitko nije osuđen, bilo bi nas na tisuće – rekla je Vukelja, koja je u obitelji imala slučaj sličan ovom zbog kojeg je prosvjed održan.


Skup su organizirali Građanska antikapitalistička fronta »Neposlušni i nemirni«, Građanska inicijativa Rijeka i Istarska narodna inicijativa.