Zaključen EU projekt

”Starost bez granica”: Osnaživanje ljudi starije životne dobi za što duži samostalni život

Mirjana Grce

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

RIJEKA Na dobrobit starijih osoba i s velikim uspjesima za sve partnere zaključen je EU projekt prekogranične suradnje STAR – »Starost bez granica – tako je poručila završna konferencija projekta, u organizaciji PGŽ-a i partnerskih organizacija, danas održana u Hotelu Jadran. Cilj projekta bio je uspostavljanje inovativnog integriranog sustava za deinstitucionalizaciju dugotrajne skrbi o starijim osobama, a na taj se način ljude starije životne dobi želi osnažiti za što duži samostalni život u kućnom okruženju, osigurati im socijalnu uključenost i time poboljšati kvalitetu njihovog života.Riječ je o programu prekogranične suradnje sufinanciranom sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, i realiziranom partnerstvom Primorsko-goranske županije, vodećeg partnera Općine Hrpelje-Kozina, riječkog Doma za starije osobe Kantrida, Obalnog doma za umirovljenike Kopar i Instituta Antona Trstenjaka za gerontologiju i međugeneracijski suživot. Predstavnici partnerskih ustanova na konferenciji su iznijeli rezultate STAR-a u njihovim sredinama i ustanovama te predstavili obostrane dobrobiti prekogranične razmjene iskustava.

Starost bez granica


Starost bez granica



Treća kućanska zajednica


– Zacrtani ciljevi projekta bili su zajednički za naše partnere iz Slovenije i za nas, i ti su ciljevi ostvareni. Financijski je naš benefit 250 tisuća eura, što je za nas značajna suma, međutim veća je korist to što smo dobili znanje, iskustvo, partnere, ugodnu atmosferu i usmjerenost na budućnost, tj. daljnje razvijanje prekogranične suradnje i razmjene iskustava, rekla je Marija Maras, ravnateljica Dom Kantrida.Zahvaljujući sredstvima STAR-a, taj je dom napravio još jedan iskorak unutrašnje decentralizacije – opremio je svoju treću kućansku zajednicu za starije osobe. Takva zajednica osigurava individualni pristup i usmjerenost na čovjeka pojedinca, stanara i kvalitetu njegovog života, kao i uvjete stanovanja slične obiteljskima. Dom je u sklopu projekta ostvario i edukaciju za 60 radnika za takav oblik skrbi za starije osobe, a u izvaninstitucijskoj skrbi je obnovio i kompletirao sustav pomoći na daljinu, Halo pomoć. Isto tako, dobio je educirane organizatorice mreže volontera, educirane volontere i 36 obiteljskih njegovatelja.

Edukacija volontera


Postignutim su iznimno zadovoljni i partneri iz Slovenije, što su posebno istakle Saša Likavec Svetlešek, načelnica Općine Hrpelje-Kozina i Neva Tomažić, direktorica Obalnog doma za umirovljenike Kopar.– Cilj Općine je da starije osobe u svojim domovima ostaju što je duže moguće, i to nam je uspjelo u sklopu ovog projekta otvaranjem Dnevnog centra »Ruj« koji starijim osobama osigurava kvalitetniju svakodnevnicu, objasnila je, među ostalim, Likavec Svetlešek. Općina Hrpelje-Kozina je k tome uspostavila uslugu »čuvanja na daljinu« uz pomoć tehnologije koja starijima koji žive u svojoj kući omogućuje da putem alarmnog uređaja pozovu pomoć kad god im je potrebna. U sklopu STAR-a Institut Antona Trstenjaka proveo je u Rijeci i u Općini Hrpelje-Kozina edukaciju obiteljskih njegovatelja i volontera, a obrazovana su i četiri organizatora lokalne mreže programa za kvalitetno starenje, dva u Općini Hrpelje-Kozina i dva u Rijeci.Zadovoljstvo realiziranim projektom izrazila je i Dragica Marač, pročelnica za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a, a čestitajući svima koji su u njemu participirali poručila je da je posebno važno to što rade na odnosu s čovjekom – da je to u čovjekovu životu ključno.