Dr. Igor Barković

Sebe precijenili, more podcijenili: Riječki pulmolog i ronilac o tragediji na Pećinama

Barbara Čalušić

U ovom slučaju imali smo hladno more, snažnu morsku struju i moguće traume uzrokovane velikim valovima koji su udarali o obalu



 Ako mene pitate, kupači koji su na Novu godinu ušli u more, precijenili su sebe i podcijenili more, kaže dr. Igor Barković, pulmolog Kliničkog bolničkog centra Rijeka na čijem su odjelu prekjučer zaprimljena dvojica ozlijeđenih sudionika tradicionalnog podnevnog novogodišnjeg kupanja koje je poprimilo razmjere nazapamćene tragedije.


Snažno jugo i veliki valovi prvog dana 2018. godine na Pećinama su odnijeli živote dvojice kupača koji su već tradicionalno u novu godinu ulazili plivanjem u zimskom moru, dok su dvojica sudionika zbog ozljeda zadobivenih u ključajućem moru ispod hotela Jadran hospitalizirani. Jedan ozlijeđeni sudionik tragičnog novogodišnjeg kupanja jučer je otpušten iz bolnice, dok bi drugi, prema riječima dr. Barkovića, trebao biti otpušten iz bolnice danas ili najkasnije sutra.


– Obojica su imala edem pluća i hipoksemiju odnosno nedostatak kisika u krvi. To je stanje koje se liječi kisikom i diureticima, a kako sada stvari stoje, obojica će proći bez posljedica. Kao moguća komplikacija u njihovom slučaju može se dogoditi upala pluća, objašnjava dr. Barković.




Prema njegovim riječima, ovakve situacije u pulmologiji nisu rijetkost, no ono što jest, upravo je godišnje doba u kojem su se u riječkoj bolnici pojavili ovi pacijenti.


– Ljeti u pravilu zaprimimo tridesetak takvih slučajeva i jedino što je kod ova dva pacijenta neobično, doba je godine. Ljeti su razni uzroci slučajeva utapanja, počevši od toga da netko jednostavno ne zna plivati pa sve do alkoholiziranosti, srčanih udara i epileptičnih napada. Kada utopljenici jednom dođu do bolnice, njihovo se stanje najčešće brzo popravlja i dolazi do brzog oporavka, no to ne znači da su takvi pacijenti bili dobro, niti da bi se njihovo stanje popravilo da im nije ukazana adekvatna liječnička pomoć, dodaje dr. Barković.


Ovaj pulmolog i sam je ronilac te član multidisciplinarnog tima riječke barokomore. Prema njegovu tumačenju, osim jakog juga tragičan epilog novogodišnjeg kupanja na Pećinama uzrokovalo je više faktora.


– Svako uranjanje tijela ispod vode ima svoj fiziološki efekt. U ovom slučaju osim uranjanja, imali smo hladno more, snažnu morsku struju i moguće traume uzrokovane velikim valovima koji su udarali o obalu. Nedostatak kisika u krvi oštećuje organe pa i ako se unesrećeni spasi, može doći do posljedica, a osim edema pluća, česta su i oštećenja moždanog tkiva, upozorava dr. Barković.


Budući da su stradali kupači i šezdesetogodišnjaci, upitali smo dr. Barkovića je li u ovom slučaju rizičan faktor bila i dob kupača.


– Prije bih rekao da je faktor rizika bila njihova tjelesna sprema nego njihova dob. Naime, svladavati takve valove u hladnom moru velik je tjelesni napor koji možda niti mnogo mlađi ne bi mogli savladati, a može dovesti i do pojave nekih bolesti koje ranije nisu bile otkrivene, zaključuje dr. Barković.