Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
16. listopada 2019.
Ispis članka: SPORNE POZAJMICE Istražitelji fokusirani na 523 milijuna kuna koji su iz Rijeke prebačeni u Pulu? - Novi List

NoviList.hr

SPORNE POZAJMICE Istražitelji fokusirani na 523 milijuna kuna koji su iz Rijeke prebačeni u Pulu?

Velika akcija

26. ožujak 2019 10:47

Napisali: Orjana Antešić , P. N.

Bivši i sadašnji direktori "3. maja" Zdravko Pliško, Domagoj Klarić i Maksimilijan Percan kontinuirano su odobravali kratkoročne pozajmice Uljanik brodogradilištu, koje nisu vraćene, a rokovi povrata su konstantno prolongirani

SPORNE POZAJMICE Istražitelji fokusirani na 523 milijuna kuna koji su iz Rijeke prebačeni u Pulu?

Sindikalist Juraj Šoljić pozdravlja što su državne institucije odlučile napokon utvrditi gdje je nestao novac koji je iz državnog proračuna bio namijenjen "3. maju" za restrukturiranje.

Podsjetimo, bivši i sadašnji direktori "3. maja" Zdravko Pliško, Domagoj Klarić i Maksimilijan Percan kontinuirano su odobravali kratkoročne pozajmice Uljanik brodogradilištu, koje nisu vraćene, a rokovi povrata su konstantno prolongirani.

Tako je riječko brodogradilište ostalo uskraćeno za 523 milijuna kuna. Tu je i 104 milijuna kuna "trećemajskih" potraživanja koje su Puležani prebili na način da su im "uvalili" poslovne udjele na dva broda Uljanik plovidbe, koja su, spomenimo i to, opterećene hipotekama banaka.

Kako se sada špekulira u kom pravcu ide istraga, a osim nestalih novaca namijenjenih restrukturiranju "3 maja" navodno se češlja i sama privatizacija Uljanika.

Spomenimo i da direktor "3. maja" Maksimilijan Percan jutros nije viđen u riječkom brodogradilištu, niti on, niti njegov automobil.

Policija i tužiteljstvo započeli su u utorak ujutro na istarskom području uhićenja i pretrage domova i poslovnih prostora u kriminlističkom istraživanju kojim je obuhvaćeno 12 bivših čelnih ljudi Uljanik grupe.

Hini su u MUP-u potvrdili da je policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom rano ujutro počeo s uhićenjima te pretragama domova i uredskih prostora na istarskom području. Kriminalističkim istraživanjem bit će obuhvaćeno 12 osoba, a provest će se veći broj pretraga domova i službenih prostora, kazala je Hini glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Dodala je da je kriminalističko istraživanje vezano uz »provođenje restrukturiranja brodogradilišta iz Rijeke, odnosno poslovanje grupe poduzeća«.