Epilog trakavice

SLUČAJ JUREŠIĆ Hoće li smijenjeni pročelnik morati vratiti plaće iz protekle četiri godine?

Damir Cupać

Valerij Jurešić i Zlatko Komadina, Foto: S. DRECHSLER

Valerij Jurešić i Zlatko Komadina, Foto: S. DRECHSLER

Valerij Jurešić nije mogao biti izabran za pročelnika jer nije ispunio natječajne uvjete



Kao što smo već izvijestili, Valerij Jurešić više nije pročelnik za kulturu u Primorsko-goranskoj županiji.


Epilog je to presude Visokog upravnog suda čime je završrena sramotna priča koja traje godinama, a u čijoj je biti to da je na jednoj od najvažnijih funkcija u Primorsko-goranskoj županiji sjedio čovjek koji nije imao uvjete za izbor na pročelničko mjesto.


Priča se mora malo kontekstualizirati kako bi se vidio sav jad županijskog političkog establišmenta.


Političko kadroviranje




Nakon što je Zlatko Komadina glatko dobio izbore za župana, sredinom 2013. godine raspisan je javni natječaj za popunu nekih pročelničkih mjesta. Pročelničko mjesto za kulturu pripalo je Valeriju Jurešiću, HNS-ovom kadru, odnosno kadru stranke koja je bila politički partner SDP-u, odnosno Komadini. Reklo bi se da tu nema ništa novo kada je riječ o političkom kadroviranju u Hrvata. Nije prošlo ni dva mjeseca, a na vidjelo je isplivala tužna istina – Valerij Jurešić nije mogao biti izabran za pročelnika jer nije ispunio natječajne uvjete.


On na rukovodećim poslovima nikako nije mogao biti pet godina jer se za rukovodeće poslove traži visoka stručna sprema, a diplomirao je 2013. godine, iste godine kada je natječaj raspisan. U studenom 2013. godine jedna od kandidatkinja na natječaju za pročelnička mjesta zatražila je upravni nadzor. Prolazili su mjeseci, a nikakvoga očitovanja nije bilo. Tada smo Ministarstvu uprave postavili pitanje u kojoj je fazi postupak nadzora i kako je moguće da za pročelnika za kulturu, sport i tehničku kulturu bude izabran čovjek koji ne zadovoljava natječajni uvjet o pet godina radnog iskustva. Dobili smo odgovor da je provedba nadzora od strane Upravne inspekcije po zaprimljenoj predstavci u tijeku.


Tek u svibnju 2014. godine Ministarstvo uprave poništava javni natječaj te je župan Komadina razriješio pročelnika Jurešića. Dakle župan je proveo rješenje Ministarstva uprave, ali je bez imalo problema naglasio da Jurešić i dalje ima njegovu podršku. Ako su se smijenjeni pročelnik i župan do tada mogli izvlačiti na to da su u pravu i tome slično jer nisu znali, ono što je uslijedilo šamarčina je normalnom poimanju funkcioniranja javnoga sektora i pravne države. Naime, župan i pročelnik su navodno bili legalisti i poštovali akte državnih tijela, a na novom natječaju opet je za pročelnika izabran Jurešić.


Kao što smo u nekoliko navrata naglasili, iako je svakome jasno da ni na koji način nije mogao ispuniti identične natječajne uvjete. Ministarstvo uprave ponovo je poništilo natječaj. No, slijede postupci županovi i pročelnikovi koji su pravi biseri političke bahatosti i birokratskoga bezobrazluka. Naime, trebalo je proći godinu dana, do svibnja 2015. godine, da se prihvati notorna istina – da Valerij Jurešić nije trebao biti imenovan pročelnikom na drugom natječaju.


Ipak su se u Primorsko-goranskoj županiji sjetili kako ismijati pravnu državu. Smijenjeni pročelnik tužio je Županiju i župana jer što je postupio prema rješenju Ministarstva uprave. I vratio se na posao jer je Upravni sud, na njegov zahtjev, odredio odgodni učinak tužbe u tom sporu te se time odgodilo izvršenje rješenja župana od 23. lipnja 2015. godine.


»Skupio« iskustvo


– Od Jurešićeve tužbe pa do presude Upravnog suda protekle su gotovo dvije godine, on je svaki mjesec primao i primat će plaću od oko 12.000 kuna neto. Sa županom kojega je tužio sjedi na sjednicama na kojima se donose važne odluke, iako nikada nije smio ni ući u Adamićevu. No, za to nikoga nije briga. Sada ostaje čekati pravomoćnu presudu koju će donijeti viša instanca, a kada će to biti, to nitko ne zna, ali ne treba isključiti mogućnost da Jurešić odradi još jedan mandat u Županiji ako Komadina dobije izbore koji će se održati u svibnju 2017. godine – svjedoči arhiva Novog lista o ovoj travestiji najgore vrste.


Godinu dana prošlo je nakon zadnjega napisa o ovoj prvorazrednoj blamaži, a u tih godinu dana župan je dobio izbore, opet premoćno, a Jurešić je radio na pročelničkom mjestu za pročelničku plaću. Više neće. Moguće do novoga natječaja na kojemu će biti ponovno izabran jer je skupio potrebnih pet godina iskustva na rukovodećim funkcijama. A to što nije trebao biti ni izabran i što nije smio primiti ni lipu od građana za plaću, koga briga.


Jedina mogućnost koja ostaje je politički pritisak na župana u Županijskoj skupštini da se spriječi daljnja blamaža, a moguće i pokretanje zahtjeva da se u županijski proračun vrati novac koji je u vidu plaća primao pročelnik koji to nije smio postati. Dakle, plaće koje su mu isplaćene nakon prvoga rješenja Ministarstva uprave, a to je svibanj 2014. godine.