Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. siječnja 2020.
Ispis članka: "Ruke pomažu" u Viškovu i Klani - Novi List

NoviList.hr

"Ruke pomažu" u Viškovu i Klani

EU projekt

21. siječanj 2019 11:07

Napisao: Biljana Savić

Šest žena na području Viškova trebalo bi brinuti o 26 korisnika, a devet žena iz Klane o 37 osoba

Foto: Damir Škomrlj

VIŠKOVO Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović potpisala je ugovor o financiranju projekta »Ruke pomažu« s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Uredom za financiranje i ugovaranje projekta Europske unije. Projekt je financirn u potpunosti iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a njegova ukupna vrijednost iznosi 2.715.572,50 kuna.

Nositelj projekta je Općina Viškovo, dok se u ulozi partnera javlja Općina Klana. Obvezni partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Rijeka i Centar za socijalnu skrb Rijeka.

Projektom »Ruke pomažu« predviđeno je zapošljavanje 6 žena gerentodomaćica koje će pružati potporu i pomoć za 26 korisnika na području općine Viškovo, dok će se s područja općine Klana zaposliti 9 žena gerontodomaćica za 37 korisnika.

Zanimljivo je da ciljanu skupinu čine nezaposlene žene prijavljene u evidenciju nezaposlenih HZZ-a, i to žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene izašle iz sustava skrbi, odnosno domova za djecu, udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i slično; liječene ovisnice o drogama, povratnice s odsluženja zatvorske kazne, pripadnice romske nacionalne manjine, beskućnice s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem.

Projektom je previđeno zapošljavanje i projektnog tima kojeg će činiti voditelj projekta i administrator. Dodatna vrijednost projekta je edukacija žena uključenih u projekt – osposobljavanje za gerontodomaćicu te upis na početni tečaj informatike, a svakako i zadovoljstvo i zahvalnost starijih i nemoćnih osoba te osoba u nepovoljnom položaju koje će dobiti podršku i pomoć.