Manje zakupnine

Riječki obrtnici žele opatijski model: Traže da se urednim platišama “oprosti” jedna zakupnina godišnje

Ivor Balen

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Za konačnu odluku nužno je provesti čitav niz analiza i uzeti u obzir mnoge faktore, a prijedlog Udruženja obrtnika, ako bude prihvaćen, ne može biti u primjeni prije 1. siječnja 2018. godine. U obzir bi svakako trebalo uzeti i činjenicu da bi se ovakav model, bude li prihvaćen, trebao primijeniti na sve zakupce, a ne samo obrtnike, kažu u Gradu Rijeci



RIJEKA Riječki obrtnici koji rade u gradskim prostorima traže od Grada Rijeke smanjenje zakupnine, a Grad na njihove zahtjeve za sada nije odgovorio. Kako ističe predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka Darko Sertić, koji inače nije u zakupu gradskog prostora, u travnju ove godine imao je sastanak s predstavnicima Grada, gdje je izložio prijedlog koji bi se temeljio na praksi Grada Opatije.


– U susretima s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i pročelnikom za poduzetništvo Andrijom Vitezićem sugerirali smo da se smanji zakup u gradskim prostorima. Kao model kako bi se to napravilo predložili smo onaj iz Opatije, gdje redovni platiše dobivaju 10 posto popusta za svaki mjesec koji redovno plate i 50 posto popusta za prosinac, ako su cijelu godinu bili uredni. Svjesni da zakup u Rijeci čini veći dio proračuna nego u Opatiji, mi smo predložili 5 posto mjesečno i 50 posto u prosincu, dakle ukupno bi to na godišnjoj razini ispalo oko jedne zakupnine manje. Naravno, isključivo za one koji redovito plaćaju – kaže Sertić, dodavši da su predstavnici Grada tada najavili da će prijedlog razmotriti i javiti se, ali pola godine kasnije to još nisu učinili.



V. d. pročelnice Šulina kaže da se prijedlogom koji je od Udruženja obrtnika zaprimio Grad Rijeka traži da se urednim zakupcima odobri popust od 10 posto mjesečno, a ne 5 posto te da se za prosinac odobri 10 posto smanjenja, a ne 50 posto. Iz udruženja obrtnika kažu da je riječ o pogrešci koja se potkrala u dopisu, svojevrsnoj požurnici upućenoj početkom rujna. No, ističu da su u travnju u usmenom razgovoru istaknuli točan prijedlog, dakle 5 posto mjesečno i 50 posto u prosincu.





Dugoročni plusevi


Problemi sa zakupninom za obrtnike su počeli 1. siječnja 2014. uvođenjem PDV-a i na zakupninu poslovnih prostora u gradskom vlasništvu. Pogotovo se to odnosi na one u sustavu PDV-a, kojima je zakupnina »preko noći« skočila za 25 posto. Oni koji jesu u sustavu PDV-a mogli su dio poreza odbiti kroz porezne olakšice.


– Prema našim informacijama, brojni gradovi izašli su u susret svojim zakupcima. Među njima je bio i Grad Rijeka, koji je smanjenje zakupnine od 10 posto, koje se provodilo za tvrtke van sustava PDV-a, provodio samo tijekom 2014. godine i potom ukinuo, ističe Sertić, obrazloživši svoj zahtjev ne samo željom obrtnika da uštede nešto na plaćanju zakupnine, nego prije svega dugoročnim financijskim plusevima i za obrtnike, i za Grad.


– Bit priče je u tome da se obrtnicima pomogne kako bi oni pomogli Gradu i državi investicijama, zapošljavanjem i boljim uslugama, što bi se u proračune vratilo u obliku više plaćenog PDV-a i ostalih davanja. Velik je pritisak na realni sektor koji financira javni, i da bi nam svima bilo kakše, potrebno je otvarati nova radna mjesta i olakšati nam poslovanje. Osim toga, smatramo da bi Grad poboljšao naplatu jer bi obrtnici bili stimulirani da steknu benefit. Nadamo se da će nam Grad izaći u susret jer interes je obostran – kaže Sertić.



Šulina je istaknula da je Grad Rijeka o obrtnicima i do sada vodio brigu.– U godinama najintenzivnije gospodarske krize Grad je uveo antirecesijske mjere i snizio zakupnine obrtnicima i ostalim zakupcima od 10 do 20 posto, odnosno 5 do 15 posto. Također, nakon uvođenja PDV-a 2014. godine, s ciljem da zakupnici lakše prebrode prijelazno razdoblje, Grad je umanjio zakupninu za cijeli iznos PDV-a. Isto tako, snižene su početne cijene zakupnine za gotovo sve prostore, ističe Šulina.


Bez žurbe


V.d. pročelnice za gospodarenje imovinom Denis Šulina potvrdila je da je prijedlog Udruženja obrtnika zaprimljen.– Trenutno je u procesu razmatranja i konačna odluka još nije donesena. Naime, za konačnu odluku nužno je provesti čitav niz analiza, a s obzirom da prijedlog Udruženja obrtnika, ukoliko bude prihvaćen, ne može biti u primjeni prije 1. siječnja 2018., nema potrebe za posebnom žurbom u donošenju odluke – kaže Šulina, dodavši da bi u obzir svakako trebalo uzeti i činjenicu da bi se ovakav model, ako bude prihvaćen, trebao primijeniti na sve zakupce, a ne samo na obrtnike.

U Gradu trenutačno rade analizu koja će pokazati o kojem bi se ukupno godišnjem iznosu radilo, s obzirom na broj obrtnika koji koriste gradske poslovne prostore, ukupno zaduženu zakupninu za te prostore, kao i plaćenu zakupninu za njih u roku dospijeća.


– Također, postavlja se i pitanje šireg značaja uvođenja sustava nagrađivanja urednim platišama i očekuje li se i da će, primjerice, HEP svojim urednim platišama smanjiti iznose računa – pita Šulina, zaključivši da pri donošenju ove odluke treba uzeti u obzir cijeli niz faktora.– Zato odluka ne može biti donesena na brzinu ili pod nečijim pritiskom – rekla je Šulina.