Smotra pčelarstva

Riječki medenjak: Iznenađujuće je koliko meda prosječni Hrvat pojede svake godine

Ljiljana Hlača

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Cilj manifestacije je promocija pčelarstva, edukacija djece odnosno građana te predstavljanje i ociena kvalitete meda s područja Primorsko-goranske županije i šire



RIJEKA – Medenjaci, kozmetika od meda, medica, razne vrste meda, pčelarska oprema – i još puno toga izloženo je u Dvorani Zamet na 6. smotri pčelarstva Primorsko – goranske županije Riječki medenjak 2019. godine, koju organizira Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije (UPU PGŽ), Primorsko-goranski pčelarski savez, a koja završava danas u poslijepodnevnim satima.


Riječ je o događaju čiji je cilj promovirati pčelarstvo, educurati djecu odnosno građanstvo te predstaviti i ocijeniti kvalitetu medova s područja Primorsko-goranske županije i šire. Sa svojim mednim proizvodima i sajamskim cijenama predstavlja se 20-ak proizvođača meda. Ulaz je slobodan.


– Vrlo je važna edukacija, prije svega edukacija djece, onda pčelara, a na kraju i potrošača, rekao je Branko Vidmar iz Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije, jedan od predavača na smotri. Otkrivajući da je Hrvatska u prosjeku po potrošnji meda u Europi s pola kilograma godišnje po stanovniku, a najveći konzumenti su Njemci s tri i pol kilograma godišnje.




Na pitanje koji je trenutno najveći problem pčelara, Vidmar kaže da je to borba s parazitom varoa koji napada medonosne pčele.


– Na području naše županije medom se bavi 750 pčelara, To je dosta. Med iz ove regije jako je kvalitetan, zbog konfiguracije terena. Dobra je vijest da je sve više onih koji se žele baviti pčelarstvom, dosta je mladih, ali i žena. U posljednjih pet godina Udruženje je educiralo 200 osoba, dalje nam je rekao Vidmar.


Po prvi put u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, organiziran je Medni doručak čija je svrha djecu od malih nogu naučiti zdravoj prehrani. Mališanima su tako za najvažniji obrok u danu posluženi – šalica mlijeka, med i kruh s maslacem. Zatim je za njih u jutarnjem terminu održano kratko predavanje na temu koja je razlika između ose i pčele, kako se dolazi do meda i kako zaštititi pčelu, a postavljena je mala izložba eksponata koja dočarava povijest pčelarske djelatnosti. Izložene su starinske vrcaljke, košnice, pletare.


U okviru Riječkog medenjaka održano je 13. Zlatno ulište 2019, a riječ je o jednom od najvećih ocjenjivanja kvalitete meda u Hrvatskoj, a procjenjivala se na 61 uzorku. Uz degustaciju najboljih medova – posjetitelji se mogu upoznati i s lažnim proizvodima, a oni su izloženi na tzv. crnom stolu. U subotu su, osim izložbenog dijela, na rasporedu stručna predavanja.