Smotra simuliranih suđenja

Riječki i sušački gimnazijalci briljirali u sudskoj parnici

Ingrid Šestan Kučić

Simulirana suđenja održavala su se na Općinskom sudu u Novom Zagrebu

Simulirana suđenja održavala su se na Općinskom sudu u Novom Zagrebu

Tim Prve sušačke hrvatske gimnazije mentorirala je Ljubica Božić, a tim Prve riječke hrvatske gimnazije Marko Miočić, a riječki su učenici pohvaljeni za vještine, umijeća i znanja koja su pokazali u sudskoj parnici



RIJEKA Učenici Prve sušačke hrvatske gimnazije i Prve riječke hrvatske gimnazije sudjelovali su na Državnoj smotri simuliranih suđenja iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja.


Simulirana suđenja održavala su se na Općinskom sudu u Novom Zagrebu, a parnica je bila »Državno odvjetništvo RH – ured za suzbijanje korupcije i kriminaliteta protiv Ane Grabar«, optužene za davanje mita u pokušaju.


Smotru je organiziralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te predstavnicima hrvatskog pravosudnog sustava. Uz 22 suca Općinskog suda u Zagrebu na smotri simuliranog suđenja sudjelovao je i sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela, kao i 23 hrvatske srednje škole te Centar za pružanje usluga u zajednici Split.




Suđenje se odvijalo u dva kruga u 12 sudnica, a timovi su se sastojali od odvjetnika tužiteljstva i dva svjedoka te odvjetnika obrane, također s dva svjedoka i optuženicom.


Tim Prve sušačke hrvatske gimnazije mentorirala je Ljubica Božić, a tim Prve riječke hrvatske gimnazije Marko Miočić, a riječki su učenici pohvaljeni za vještine, umijeća i znanja koja su pokazali u sudskoj parnici.