Prijedlog

Riječki HDZ inzistira na strategiji razvoja sporta: Treba sufinancirati članarinu za djecu u sportskim klubovima

Damir Cupać



RIJEKA Gradska vijećnica HDZ-a Filipa Capan upozorila je da je u zadnjih nekoliko godina razvidno smanjenje proračunskih sredstava za potrebe sportskih klubova i sportaša te su oni stavljeni na marginu društva.


– Pozvali smo na suradnju za izradu Strategije razvoja sporta koja bi obuhvatila sve kategorije sporta i omogućila sportašima uvjete kakve žele i, prije svega, zaslužuju. Neophodno je povećati sredstva za sportske klubove, klubove koji su nositelji kvalitete te povećati sredstva namijenjena za izdatke za državna natjecanja mlađih dobnih skupina. U nedavno prihvaćenom proračunu za 2018. godinu i projekcijama za 2019. godinu uočavamo brojne pomake u Odjelu sporta i tehničke kulture koji zaslužuju pohvalu. Drago nam je da su prihvaćeni prijedlozi HDZ-a jer smo se zbog odgovornosti prema riječkom sportu uključili prijedlozima u rješavanje problema i dokazali svoju konstruktivnost. Kao što smo i predlagali, racionalizacijom troškova održavanja objekata sporta i tehničke kulture stvorili su se uvjeti da se sport vrati sportašima. U projekcijama je vidljiva tendencija rasta do 2020. godine, što me izrazito raduje, naglasila je Capan.


Član Odbora za sport i tehničku kulturu Josip Ukalović pojasnio je da se HDZ pri izradi koncentrirao na četiri glavna cilja.




– Prvo, treba promicati sport i učiniti ga dostupnim djeci i mladima, drugo, treba razvijati sportske rekreativne zone, treće, neophodno je izraditi samoodrživi sustav rada klubova koji su nositelji kvalitete i na kraju, treba poboljšati infrastrukturu u vrtićima i osnovnim školama. Jedna od mjera je financiranje članarine prvih godinu dana za sve polaznike prvih razreda osnovnih škola. Od 2019. do 2025. godine za to je potrebno 12 milijuna kuna, a sredstva se mogu osigurati iz EU-fondova, točnije projekta Erasmus plus. Drugi projekt je financiranje članarina djeci osnovnih škola prema socijalnim kriterijima. Što se tiče rekreativnih zona, svaki mjesni odbor koji ima prostora za njih pri davanju komunalnih prioriteta mora 15 posto svojih sredstava uložiti u sportsku rekreativnu infrastrukturu. Moguće je i pronaći inozemne klubove partnere koji bi djelomično financirali klubove u Rijeci te slali svoje igrače na posudbu. Jedna od mjera je financiranje doma studentima koji potpišu ugovor s klubovima nositeljima kvalitete, a što bi omogućilo privlačenje najperspektivnijih sportaša u Rijeku. Budući da je sportska infrastruktura u vrtićima i osnovnim školama poražavajuća, pri obnovi objekata trebalo bi voditi računa o uvjetima za tjelesnu aktivnost – zaključio je Ukalović.