Progovorile

Riječanke prekinule šutnju: ‘Šivali su me na živo, boli, a doktorica viče – Šta se dereš?’

P. N.

Na partnerovo pitanje: „Da li je s malenom sve ok?“ doktor odgovara: „Ha čujete, to je kao kad kupite novi auto, nikad se ne zna (???!!) i odlazi...



RIJEKA U okviru akcije #prekinimosutnju danas su na Korzu, u znak solidarnosti sa ženama koje su proživjele nasilje u bolnicama, pročitana njihova svjedočanstva. Akcija koju je inicirala Udruga Roda u Rijeci su provele aktivistikinje Udruge PaRiter i SOS Rijeka.


Prenosimo dio pročitanih svjedočanstava, koja se odnose na iskustva u KBC Rijeka:


KBC Rijeka 2011.


2011. godina šivanje međice nakon poroda. Dali mi lokalnu, nije djelovala. Doktorica me šije na živo, ja vičem da stane, da me boli, a ona meni: Ššto se dereš?“. I šije dalje.


KBC Rijeka 2017.




„Bušenje“ vodenjaka bez obavijesti i objašnjenja. Dijagnosticiranje septuma vagine (netočna dijagnoza) i rezanje na živo navodnog septuma.


Nalijeganje na trbuh. Posljedica hematom veličine šake i oštećenje mišića. Izvođenje epiziotomije bez obavještenja i objašnjenja te šivanje na živo.


Posljedice: postporođajna depresija zbog traume s poroda i sin jedinac koji zahvaljujući riječkom rodilištu neće imati brata ili sestru.


KBC Rijeka 2013.


Porod…apgar 8/10 , dijete je mramorne boje…Na partnerovo pitanje: „Da li je s malenom sve ok?“ doktor odgovara: „Ha čujete, to je kao kad kupite novi auto, nikad se ne zna (???!!) i odlazi…


Šivanje rane od epizotomije počinje prije djelovanja anestezije dok mi je malena na prsima bila. Toliko sam poskočila od boli, da partner nije uhvatio malenu, pala bi na pod…



KBC Rijeka, 2013.


Odrađen bolan pregled prohodnosti jajovoda (hsg) bez anestezije, pregled nedovršen zbog nesvjestice od bolova. Odrađena punkcija i aspiracija folikula u ivf postupku “na živo”.


Igla koja probija zid maternice i folikule nanosi toliko boli da vam se povraća i poželite pobjeći.


KBC Rijeka


Tri aspiracije folikula, od toga prva uz injekciju voltarena, iako su znali da imam endometriozu. Dva puta šivana međica “na živo”.


Rodila sam dva puta bez epiduralne, uz drip pa me nije toliko boljelo kao to šivanje (oba puta šivana s bebom na prsima, da se slučajno ne bi pomaknula).



KBC Rijeka, 2012.


Par sati prije izgona u jakim trudovima, rekla sam u jednom trenutku: “Kako ovo boli, poludjet ću!”, na što mi je stariji doktor rekao: “Boli, boli, kakva ćeš ti to majka biti kada samo na sebe misliš!”


Izvršena epiziotomija “rutinski”, šivala me specijalizantica na živo, bolove sam trpjela jer sam tad mislila da to tako mora biti. Sašila me kao kad krivo zakopčaš gumb, ap imam veći višak kože tik do anusa koji smeta.


Ponovno sam trudna, trenutno na odjelu patologije trudnoće, mirovanje do kraja ovaj put. Ovaj put neću riskirati, planiram roditi u Sloveniji i platiti za dostojanstveni porod.