Lome se koplja

Reakcije na videospot Dalibora Matanića za Rijeku EPK su duboko podijeljene. Recite nam što vi mislite

Danijela Bauk

Nakon što je spot »dignut« na YouTube krenula je eksplozija komentara. U moru negativnih bilo je i manje ostrašćenih, koji se pitaju kome se spot obraća, tko je ciljana publika, što im se želi poručiti



RIJEKA Gorile su jučer sve društvene mreže, lomila se koplja, secirao i analizirao baš svaki kadar i svaka scena. Iako su promotivni spotovi Hrvatske turističke zajednice i prije znali izazivati kontroverze i podijeljena mišljenja, ni jedan nije podigao takvu prašinu kao spot »Rijeka – European Capital of Culture«. Riječ je promotivnom spotu o Rijeci Europskoj prijestolnici kulture 2020., čiji scenarij potpisuje Magdalena Lupi Alvir, režiju Dalibor Matanić, a produkciju riječka tvrtka Filmerija. Financirale su ga Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica grada Rijeke, a u suradnji s Gradom Rijekom i TD-om Rijeka 2020.


Spot je u ponedjeljak doživio nacionalnu premijeru u riječkom Art-kinu Croatia, gledalište je bilo puno, publici su o filmu govorili autori i naručitelji, prikazan je i »Making of« kratki film, naglašeno je i da je taj spot jedan od triju, dakle u pripremi je i jedan klasičniji turistički spot te jedan u kojem će fokus biti samo na kulturu. I onda je spot »dignut« na YouTube. A tada je nastala – eksplozija komentara.


Mišljenja su, dakako, podijeljena, iako su »glasnija« ona u kojima je spot dočekan na nož. Zamjera se spotu da nema ni »k« od kulture, poneki zabrinuti stanovnici Rijeke pitaju se »a gdje je Crkva, koja nas je sve othranila, u cijeloj toj priči«, zamjera se manjak života, prikaz prazne Rijeke, zamjera se i angažiranje Matanića, neriječkog redatelja koji ne poznaje »dušu grada«…




Ima i manje ostrašćenih kritika, onih koje se pitaju kome se spot obraća, tko je ciljana publika, što im se želi poručiti.



– Mislim da je ovo potpuno promašen promo za EPK, no isto tako mislim da je ovo je… remek-djelo, izuzetno kvalitetan prikaz ovog distopijskog grada, na savršen sci-fi način. Da je pameti, pa cijeli EPK gurnuti u ovaj Blade Runner Theme… – kaže nam Vedran Jakominić, poznati riječki ugostitelj. Njegov komentar jedan je od onih koji prepoznaju umjetničku vrijednost spota, koji ne zamjeraju plesača u balerinskoj haljini, kojem ne smeta američki astronaut na riječkoj ribarnici, ronilac u Kružnoj ulici, ili pak »coca-cola party na krovu zgrade«. Oni se konstruktivno pitaju je li samo primjeren za promidžbu projekta kao što je Rijeka 2020.


No u »moru« negativnih komentara, ima i onih pozitivnih. Kojima se dopada upravo ovakav pogled na Rijeku.


– Meni ovaj spot EPK baš dobar. Bez ironije i sarkazma. Sasvim u redu i na mjestu – kaže Svetozar Nilović Tozo iz riječkog Peek&Pokea. Puno je i onih koji dijele njegovo mišljenje.


Sve u svemu, kad se zbroje svi loši i dobri komentari, kad se uzmu u obzir sve nekontruktivne i konstruktivne kritike te podvuče crta – spot je uspio. Ispunio je jedan od glavnih zadataka – o njemu se priča, on se »šera« na svim društvenim mrežama i izaziva emociju, kakva god ona bila.