Konferencija u Rijeci

Prostorno planiranje treba biti neovisno od politike

Barbara Čalušić

Dobri prostorni planovi mogu izdržati test vremena - Adam Butigan / Foto Marko GRACIN

Dobri prostorni planovi mogu izdržati test vremena - Adam Butigan / Foto Marko GRACIN

Planerima je problem i administrativna usitnjenost Hrvatske na više od 500 gradova i općina, što znači i jednak broj prostornih planova. Takvi administrativni planovi koji su istisnuli funkcionalne prostorne planove dovode do niza urbanističkih apsurda



RIJEKA  Kada dođemo raditi u neki grad ili općinu, često se kod prostornog planiranja susrećemo sa situacijama gdje ništa od postojećih planova nije dobro jer ih je radila neka prethodna vlast. Planiranje mora imati kontinuitet i biti neovisno od politike, poručio je Tihomir Jukić s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu na konferenciji povodom Svjetskog dana prostornog planiranja koju je u Rijeci organizirao Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije.


Održivi razvoj


Planerima je, kako je dodao, često problem administrativna usitnjenost Hrvatske na više od 500 gradova i općina, što znači i jednak broj prostornih planova. Takvi administrativni planovi koji su istisnuli funkcionalne prostorne planove dovode do niza urbanističkih apsurda, pa je tako Jukić naveo primjer Slavonskog Broda gdje se gradska luka nalazi u susjednoj administrativnoj jedinici, kao i groblje.


– Održivi razvoj koji je danas pomalo profaniran pojam, mi smo imali još 60-ih godina prošlog stoljeća u kvalitetnom prostornom planiranju, podsjetio je Jukić.




Da je kvalitetno prostorno planiranje jamac održivog razvoja, smatra i ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje Adam Butigan koji je upozorio da upravo jedinice lokalne samouprave nose najveći teret prostornog planiranja, jer da od ukupno 6.500 prostornih planova čak 95 posto donose gradska i općinska vijeća.


– Mi kao zavod pomažemo kroz kontrolu i davanje mišljenja, jer kvalitetnog planiranja nema bez uske suradnje između tri razine – lokalne samouprave, županija i resornog ministarstva. Dobri prostorni planovi mogu izdržati test vremena, a kad se planovi prečesto mijenjaju, nije moguće utvrditi jesu li dobri. Prostorni plan s puno izmjena ne može pokazati kvalitetu, upozorio je Butigan.


Turizam


Sudionici konferencije upozorili su da mjesta na Jadranu u svojim prostornim planovima imaju sveukupno 670 turističkih zona, što znači da svako mjesto ima ucrtane barem dvije, pri čemu je broj realiziranih turističkih zona u prostoru gotovo zanemariv.


Neven Ivandić s Instituta za turizam upozorio je da važnost prihvatnog kapaciteta turizma koji bi mogao pomiriti interese svih sudionika involviranih u ovu granu. Naime, Hrvatska unatrag manje od desetljeća bilježi velik rast noćenja, ali i ponude smještajnih kapaciteta.


Drugim riječima, turistički rast se temelji na proširenju kapaciteta koji su, sa sezonom smještenom u dva do tri mjeseca u godini, zapravo vrlo loše iskorišteni. Takav, kako ga naziva Ivandić, prekomjerni turizam, vodi u gentrifikaciju koju je već prošao Dubrovnik, prolaze ga Zadar i Split, a uskoro će ta sudbina zadesiti i Šibenik.


– Na taj način uništavamo niz aspekata koji zapravo generiraju sam turizam, upozorio je Ivandić dodajući kako je turizam kao aktivnost neodvojiv od prostora i destinacije te živi od javnog dobra.