Razvijanje suradnje

Predstavnici najvećeg grada na svijetu posjetili Rijeku, zanima ih ulaganje u sportsku infrastrukturu

P. N.

Foto: Grad Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Chongqing se nalazi u središnjem dijelu Kine, a zbog svoje veličine – proteže se na 82.000 km² i ima preko 30 milijuna stanovnika – ima status pokrajine



U Gradu Rijeci danas je održan prijam za službeno izaslanstvo najmnogoljudnijeg kineskog grada Chongqinga.


U ime Grada Rijeke delegaciju je primio predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, u pratnji pročelnika Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje imovinom Srđana Škunce.


Chongqing se nalazi u središnjem dijelu Kine, a zbog svoje veličine – proteže se na 82.000 km² i ima preko 30 milijuna stanovnika – ima status pokrajine. To je velika riječna luka, važno prometno čvorište, industrijsko i političko središte ovog dijela Kine. Grad je iznimno brzo narastao tijekom zadnjih petnaestak godina, nakon izgradnje brane na rijeci Jangce.




Sedmeročlano izaslanstvo Chongqinga, na čijem je čelu zamjenik gradonačelnika Lu Kehua, predstavilo je svoj grad u svjetlu njegovih najnovijih razvojnih dostignuća, a s Rijekom žele razmjenu iskustava u području prijevoza roba i usluga, planiranja grada i razvoja, s naglaskom na obnovu i zaštitu kulturne baštine kao i zaštitu okoliša. Također, razgovaralo se o sportskim objektima u gradu te je zamjenik gradonačelnika Lu Kehua iskazao interes za ulaganje u sportsku infrastrukturu u Rijeci.


Poželjevši dobrodošlicu uvaženim gostima u našem gradu, predsjednik Gradskog vijeća Poropat podsjetio je kako su predstavnici Grada Rijeke već imali priliku susresti se predstavnicima Chongqinga, kako u Rijeci, tako i u Kini. Rijeku je predstavio kao grad koji se iz tipičnog industrijskog transformirao u transportno središte s rastućom farmaceutskom industrijom i projektiranjem u brodogradnji. Podsjetio je kako Rijeka, koja sljedeće godine nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice kutlure, njeguje suradnju s tri kineska grada – Dalianom, Ningboom i Qingdaom.


Gosti su u pratnji stručnog vodiča u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke obišli  uži centar Rijeke, priopćeno je iz.