Regionalna suradnja

Poljski državni fond FEZ kupio od poljske tvrtke OT Logistics gotovo 9 % udjela u Luci Rijeka

Hina

Foreign Expansion Fund (FEZ) sastavni je dio poljskog razvojnog fonda PFR TFI, a zadaća mu je pružanje podrške poljskim kompanijama koje se planiraju širiti u inozemstvu. Nakon transakcije OT Logistics kontrolirat će s partnerima 50,56 posto udjela u Luci Rijeka, dodaje se u priopćenju poljskog fonda



VARŠAVA Poljski državni fond FEZ kupio je od poljske logističke tvrtke OT Logistics gotovo devet posto udjela u Luci Rijeka, ukazujući na vladinu strategiju podrške širenju poljskih kompanija u inozemstvu.


Foreign Expansion Fund (FEZ) sastavni je dio poljskog razvojnog fonda PFR TFI, a zadaća mu je pružanje podrške poljskim kompanijama koje se planiraju širiti u inozemstvu.


Prema priopćenju objavljenom na FEZ-ovoj internetskoj stranici, fond je od OT Logisticsa kupio 8,75 posto dionica Luke Rijeka za 32,8 milijuna zlota (59 milijuna kuna).




To je iznos koji odgovara izvanburzovnoj transakciji prijavljenoj Zagrebačkoj burzi (OTC transakcija) zadnji radni dan prošle godine. Naime, 29. prosinca je na Zagrebačkoj burzi prijavljena OTC transakcija dionicama Luke Rijeka, a riječ je o transakciji s više od 1,2 milijuna dionica ili 8,75 posto dionica Luke Rijeka, po cijeni od 50 kuna po dionici, odnosno OTC prometu od 58,97 milijuna kuna.


Nakon transakcije OT Logistics kontrolirat će s partnerima 50,56 posto udjela u Luci Rijeka, dodaje se u priopćenju poljskog fonda.


Transakcija je sastavni dio sporazuma o suradnji FEZ-a i OT Logisticsa, kojim se, između ostalog, ograničava prodaja i terećenje dionica Luke Rijeka kroz razdoblje od sedam godina, navodi se u priopćenju.


Prema strategiji odgovornog razvoja koju je usvojila poljska vlada, “širenje u inozemstvu prilika je za poljsko gospodarstvo”, podsjeća čelnica poljskog razvojnog fonda PFR TFI-ja Ewa Malyszko.


“Primjer OT Logisticsa pokazuje kako vodeća kompanija na poljskom tržištu može postati jedna od najvećih logističkih kompanija u Europi”, dodala je.


U priopćenju se ističe i kako se planiraju ulaganja u Luku Rijeka u idućim godinama, koja će omogućiti velikim oceanskim brodovima plovidbu i na rutama kroz Sueski kanal.


Poljska ulaganja u Luku Rijeka sastavni su dio plana regionalne suradnje u sklopu inicijative “Tri mora” i uključuje, između ostalog, suradnju na području razvoja transportne infrastrukture, navodi se u priopćenju.


Poljski OT Logistics je u srpnju 2015. godine ušao u vlasničku strukturu Luke Rijeka – tada je u javnoj ponudi stekao 20,81 posto dionica, a u rujnu prošle godine je od Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) kupio 11,75 posto državnih dionica, čime je svoj udio u Luci Rijeka povećao na 32,56 posto. 


Sredinom studenoga 2017. godine OT Logistics je objavio ponudu za preuzimanje preostalih dionica Luke Rijeka, a u toj je ponudi djelovao zajedno s dva mirovinska fonda – AZ i Erste mirovinskim fondom, koji su kao institucionalni investitori u Luku Rijeka s poljskom kompanijom potpisali međudioničarski ugovor kojim reguliraju suradnju u riječkoj luci. 


Ponudu za preuzimanje preostalih dionica prihvatilo je 148 dioničara, od kojih je kupljeno 364.115 dionica Luke, koje čine 2,70 posto temeljenog kapitala.


Nakon ponude za preuzimanje, OT Logistics i dva mirovinska fonda ukupno držali su ukupno 59,31 posto dionica Luke Rijeka, dok nakon najnovije transakcije kontroliraju 50,56 posto dionica. 


Po posljednjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), poljski OT Logistics trenutno u Luci Rijeka ima 26,51 posto dionica, AZ mirovinski fondovi drže oko 16 posto, a Erste mirovinski fondovi gotovo 9 posto dionica. Gotovo 9 posto dionica odnosno 8,86 posto dionica na skrbničkom je računu u Privrednoj banci Zagreb, a vjerojatno je riječ o dionicama u vlasništvu poljskog FEZ-a. 


Hrvatska država putem CERP-a u Luci Rijeka ima 25,02 posto dionica Luke Rijeka.