Krenulo se

Počelo uređenje Dječje kuće u Benčiću. Evo što će se sve tamo nalaziti već 2020.

Jasmin Đečević

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Bit će to mjesto koje će omogućiti neko bolje, sadržajnije odrastanje



RIJEKA Bageri i ostala građevinska mehanizacije, i to prava, a ne igračke, ovog su tjedna zauzeli svoje mjesto u kompleksu Benčić kako bi počeli s radovima na obnovi Ciglenog objekta koji bi u budućnosti trebao postati dom Dječje kuće, svojevrsnog »predvorja« svijeta kulture za najmlađe.


Radi se o jedinstvenom projektuna području Hrvatske kojim se stvara mjesto gdje će se djeca do 12 godina ne samo upoznavati s kulturom, nego ću upravo djeca tu kulturu i osmišljavati, stvarati, dijeliti i primati. Bit će to mjesto koje će omogućiti neko bolje, sadržajnije odrastanje  kroz izradu animiranih filmova, videoreportaža, stvaranje glazbe, igranje i izrađivanje videoigara, dizajniranje i printanje putem 3D printera, a svoje će mjesto tu naći i »senzorno« kazalište s posebnim naglaskom na radu s djecom s poteškoćama u razvoju…


Projekt nosi arhitektonski potpis Saše Randića, radove vrijedne 41,7 milijuna kuna izvodi tvrtka ING-GRAD d.o.o koja je posao dobila na natječaju, a zanimljivo da će od postojećeg Ciglenog objekta ostati samo vanjski zidovi.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić





Ulazni atrij budućeg dječjeg kulturnog hrama zamišljen je kao prostran slobodan dnevni boravak s foteljama za sjedenje, odmor i druženje. U tom će se prizemnom dijelu nalaziti i garderoba, te sanitarne prostorije, ali i kafe snack bar kao prostor za pretpostavljeni boravak roditelja koji će se moći međusobno družiti uz kavu. Kroz prvi i drugi kat u jednoj polovici zgrade smještena je višenamjenska dvorana sa 110 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i malom pozornicom.


Na prvom katu se uz dvoranu nalazi njen svojevrsni atrij, prostor za druženje odnosno izložbeni prostor koji je mostom povezan sa zgradom riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Na drugom katu su radioničke prostorije s većim brojem računala, te filmski i glazbeni studio.


Na trećem katu bit će Stribor, odjel GKR-a za djecu, dok se na krovu, između ostalog, nalaze natkriveni otvoreni prostor s malim krovnim amfiteatrom te vanjsko platno namijenjeno videoprojekcijama na otvorenom.


Planirano je da Dječja kuća svoja vrata otvori na ljeto 2020. godine.