Pobijedila sustav

Ova je žena u potpuno neobičnoj parnici natjerala Grad Rijeku da joj plati 1.890 kuna za – uništene čizme

Damir Cupać

Netko bi se pomirio sa sudbinom i prežalio štetu, ali ona nije – Ivana Miletić  / Foto S. JEŽINA

Netko bi se pomirio sa sudbinom i prežalio štetu, ali ona nije – Ivana Miletić / Foto S. JEŽINA

Ivana Miletić u prosincu prošle godine razderala je kožne čizme i čarape na okapnicu uz gradski poslovni prostor. Nije odustala, podnijela je zahtjev za naknadu štete i dok bi većina odmahnula rukom, ona je uzela stvar u svoje ruke, zatražila pravdu i – dobila naknadu za uništene čizme



RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel napotpisivao se sigurno svakakvih odluka od 2000. godine, ali jedna od zadnjih spada u one zanimljivije – potpisao je nagodbu s jednom građankom Rijeke kojom se Grad Rijeka obvezao kupiti joj nove čizme vrijedne oko 2.000 kuna.


Riječ je o Ivani Miletić koja je u prosincu prošle godine išla razviti fotografije u fotografsku radnju, gdje je na okapnici koja je trebala spriječiti prodor vode u slučaju kiše u gradski poslovni prostor razderala i kožne čizme i čarape.


– Kada se to dogodilo bila sam jako ljuta. Što bi bilo da je bilo ljeto, sva bi se bila izrezala, ako je kožnu čizmu rasparalo kao žilet. Na početku sam se pomirila sa sudbinom, ali svi su mi postolari rekli da se to ne može popraviti. Vlasnik prodavaonice mi je pojasnio da on nema ništa s tim i da je Grad Rijeka vlasnik poslovnog prostora. Na moj prvi dopis dobila sam negativan odgovor, ali nisam odustala jer nije u redu da ne snose odgovornost za to što se dogodilo.


Naknada štete




Na kraju su priznali moj zahtjev za naknadom štete nakon što sam im dokazala što se dogodilo, pojasnila je Ivana Miletić, dodavši da poručuje svim građanima da budu svjesni svojih prava jer da to što su »mali ljudi« ne znači da se moraju miriti sa sudbinom.


Poslovni prostror u vlasništvu Grada Rijeke gdje se dogodio incident s čizmom


Poslovni prostror u vlasništvu Grada Rijeke gdje se dogodio incident s čizmom



U Gradu Rijeci kažu da se 11. siječnja 2018. godine Odjelu gradske uprave za gospodarenje imovinom, Direkciji za gradnju i održavanje objekata javne, poslovne i stambene namjene obratila Ivana Miletić dopisom u kojem je navela da je prilikom izlaska iz poslovnog prostora na adresi Trg 128. brigade u vlasništvu Grada Rijeke uništila čizmu budući da je istu razderala na metalnoj okapnici vrata predmetnog poslovnog prostora.


– U svom dopisu nadalje navodi da potražuje naknadu štete u visini vrijednosti uništene čizme te je uz svoje traženje dostavila fotografije uništene čizme marke Ugg Australia kao i fotografije vrata poslovnog prostora na kojima je vidljiva okapnica. U obradi zahtjeva stručne službe su izvršile uvid na terenu te zatražile dostavu računa iz kojeg će biti razvidno po kojoj su cijeni čizme kupljene te dostava javnobilježnički ovjerenih izjava svjedoka koji su nazočili štetnom događaju, a konzultiran je i odvjetnički ured u svezi s osnovanošću samog zahtjeva, stručno su opisali događaj u Gradu Rijeci. I dok bi većina odmahnula rukom, promrmljala sebi u bradu nešto o nesretnoj sudbini, Ivana Miletić uzela je stvar u svoje ruke i zatražila pravdu.


Uništene, ne oštećene


Kobna okapnica


Kobna okapnica



– Uvidom na terenu utvrđeno je da se na vratima poslovnog prostora nalazi metalna okapnica koja je na poslovni prostor postavljena kako bi se za vrijeme kiše spriječio prodor vode u poslovni prostor te da je ona postavljena u skladu s pravilima struke. Podnositeljica zahtjeva je u ostavljenom roku dostavila račun za čizme na iznos od 1.890 kuna kao i izjavu svjedoka čiji potpis je ovjeren od strane javnog bilježnika. Pregledom pravne prakse utvrđeno je da odgovorna osoba – ovdje vlasnik poslovnog prostora, u slučaju nastanka štete mora uspostaviti stanje koje je bilo prije nego što je šteta nastala, a kada uspostava prijašnjeg stanja nije moguća, odgovoran je isplatiti oštećeniku odgovarajući iznos novca na ime naknade štete. Budući da se ne radi o oštećenju, već uništenju stvari, u predmetnom slučaju potrebno je naknaditi ukupan iznos plaćene cijene stvari – uništenih čizama, jer povrat u prijašnje stanje nije moguć.


Predlaže se gradonačelniku da potpiše ugovor o nagodbi kojom će se isplatiti žaliteljici 1.890 kuna za uništenu imovinu – čizme, naveli su u Gradu Rijeci, a gradonačelnik je nagodbu potpisao.


Ivana Miletić čeka sada uplatu kao naknadu za uništene čizme, iako bi većina na njezinom mjestu odmahnula rukom, konstatiravši defetistički – tko će se s rogatim bosti.