Zavod za hitnu medicinu PGŽ

Obnovljen vozni park: Hitna dobila pet vozila, među njima i terenac za pacijente iz Gorskog Kotara

Barbara Čalušić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Za upotrebu vozila namijenjenog kako bi se poboljšala dostupnost do pacijenta u teškim vremenskim prilikama dobivena je posebna suglasnost, a preostala četiri standardna vozila namijenjena su za ispostave Hitne u Malom Lošinju, Cresu, Krku i Crikvenici



RIJEKA Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije jučer je javnosti predstavio svoj obnovljeni vozni park. Nabavu pet vozila vrijednu oko 1,6 milijuna kuna financirala je Primorsko-goranska županija, a osim četiri standardna vozila za hitnu medicinu s pogonom na prednje kotače marke Citroën, nabavljen je i specijalni terenac marke Ford s pogonom na sva četiri kotača.


Četiri nova vozila bit će raspoređena na ispostave u Malom Lošinju, Cresu, Krku i Crikvenici dok je terensko vozilo namijenjeno Gorskom kotaru kako bi se poboljšala dostupnost do pacijenta u teškim vremenski prilikama.


Kako je jučer istaknuto, »ledolom« koji je zahvatio Gorski kotar prije dvije godine upozorio je na potrebu za ovakvim vozilom kako bi se i u lošim vremenskim uvjetima opskrbili hitni pacijenti na teško dostupnim područjima.


Specijalna vozila




Za upotrebu ovog vozila Zavod za hitnu medicinu PGŽ dobio je od Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu suglasnost za izuzeće od standarda medicinskog automobila za potrebe izvanbolničke hitne medicinske službe .


– Prva hitna pomoć u Hrvatskoj osnovana je u ovoj županiji i zaslužuje, što uostalom i jest, biti najbolja prva pomoć, najbolje opremljena i najbolje obučena. I ova će vozila pridonijeti tome da u iduće dvije, tri godine imamo sva vozila ispod pet godina starosti. U naredne tri godine nabavit ćemo još trideset vozila, a ovaj put nabavili smo i specijalna vozila s pogonom na sva četiri kotača. Naši građani zaslužuju imati vrhunsku medicinsku skrb, poručio je prilikom jučerašnjeg predstavljanja novih vozila u dvorištu Zavoda za hitnu medicinu PGŽ župan Zlatko Komadina.


Predstavljanju vozila prisustvovala je i zamjenica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Ingrid Bošan – Kilibarda koja je poželjale i iduće godine susret u Rijeci s istim povodom dok se u ime svih ispostava koje su dobile nova vozila zahvalio dr. Hrvoje Sokolić, voditelj ispostave Zavoda u Crikvenici.


Strogi propisi


Zavod za hitnu medicinu PGŽ-a trenutno ima 43 vozila hitne medicine i 73 ugovorena tima. Od toga je 45 timova 1 koje čine liječnik, medicinska sestra i vozač, 20 timova 2 koje čine medicinska sestra i vozač i osam timova pripravnosti. Timovi su raspoređeni u devet ispostava hitne medicine i u Rijeci. Zavod za hitnu medicinu ima pet timova u prijavno-dojavnoj jedinci.


– S obzirom na zakonske propise koji reguliraju uporabu vozila u hitnoj medicini i prema kojima ona ne bi smjela biti starija od pet godina, niti prijeći više od 200 tisuća kilometara, moramo konstantno obnavljati naš vozni park. Imamo iznimno veliko razumijevanje našeg osnivača, Primorsko-goranske županije, koja je u posljednje tri godine nabavila 22 nova vozila, a to je više od polovine našeg ukupnog voznog parka kojeg trenutno čine 43 vozila.


Sva druga vozila koja se više zbog pravilnika ne mogu korisiti, ustupaju se Domu zdravlja koji je također županijska ustanova i koji ih koristi za potrebe sanitetskog prijevoza koji nema zakonskog limita u kilometraži, kazao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu dr. Davor Vukobrat.Vozila su nabavljena bez medicinske opreme te će u njih biti prebačena oprema iz starih vozila.