Podsjetnik na Pariški sporazum

Obersnel: ‘Onima koji napadaju antifašizam bilo bi se bolje ugledati na vlč. Božu Milanovića’

Damir Cupać

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Bez Tita hrvatske bi granice izgledale potpuno drugačije. Podsjetio bih da je član jugoslavenskog izaslanstva bio svećenik Božo Milanović i imao važnu ulogu u dokazivanju hrvatske komponente u Istri. Oni koji napadaju antifašizam bilo bi bolje da se ugledaju na tog čovjeka koji je imao više razuma i političke mudrosti, kazao je riječki gradonačelnik



RIJEKA U povodu 70. obljetnice mirovnog sporazuma u Parizu Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, Muzej grada Rijeke i Grad Rijeka postavit će danas na Korzu izložbu »Mirovni ugovor između FNRJ i Italije, Pariz 1947«. Gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da je za Hrvatsku, Sloveniju, a posebno za Rijeku riječ o izuzetno važnom povijesnom događaju.


– Podosta je slučajnosti u životu, ali, eto, dok mi govorimo o obilježavanju Pariškog sporazuma, u Zagrebu će preimenovati trg koji nosi ime po maršalu Titu. Činjenica je da je potpisom Mirovnog ugovora definirana granica između Jugoslavije, odnosno Hrvatske, u okvirima koje danas poznajemo. Na taj način su međunarodno priznate odluke AVNOJ-a i ZAVNOH-a, odnosno Istra, Rijeka, otoci Zadar…, vraćeni su matici zemlji.


Ili Zona B ili rat 


Bez vojne pobjede u Drugom svjetskom ratu to ne bi bilo moguće, a tu je pobjedu ostvarila Narodnooslobodilačka vojska na čelu s Titom. Valja podsjetiti da su unatoč činjenici što je Titova vojska došla do Trsta, formirane zone A i B. Zona A bila je pod jurisdikcijom saveznika, a zona B Jugoslavije. Cijela priča prešla je u diplomatsku bitku, a sve je okončano 1953. godine. Rasplet ne bi bio takav kakav je bio da Tito nije pokazao viziju i odlučnost. Kada je zatražena zona B, on je poručio da je to moguće samo ratom, podsjetio je Obersnel. Dodao je da je i više nego dovoljno razloga, bez obzira na počinjene greške, da se ne dira uspomena na Tita.


Falsificiranje povijesti 




– Bez njega bi hrvatske granice izgledale potpuno drugačije. Pripadnike dijela katoličke crkve podsjetio bih da je član jugoslavenskog izaslanstva bio katolički svećenik Božo Milanović koji je imao važnu ulogu u dokazivanju hrvatske komponente u Istri. Onima koji danas napadaju antifašizam bilo bi bolje da se ugledaju na njega, čovjeka koji je imao više razuma i više političke mudrosti, kazao je Obersnel.


Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ-a Dinko Tamarut pojasnio je da je cilj izložbe obilježavanje važnih povijesnih događaja, ali i borba protiv onih koji danas falsificiraju povijest. On je najavio da će se u studenome ove godine organizirati okrugli stol na istu temu sa stručnjacima iz Italije, Slovenije i Hrvatske.


Povijest na 20 panoa


Ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović pojasnio je da je riječ o petoj izložbi te kulturne institucije na Korzu.


– Na 20 panoa nastojat ćemo ispričati atraktivnu i privlačnu priču kako bi građani mogli vidjeti život u tom jednom nesređenom vremenu, vremenu između završetka rata i diplomatskog rješenja teritorijalnog spora. Posebno zahvaljujemo autoru izložbe Mladenu Grguriću, izjavio je Dubrović.