Rekordno

Novi vrtić na Vojaku: Dječica 15. siječnja u novim “Đurđicama”

Ingrid Šestan Kučić

Uz sedam nekadašnjih skupina jasličara i vrtićara koji su za vrijeme izgradnje bili raseljeni po okolnim ustanovama u nove »Đurđice« uselit će i tri skupine novoupisane djece, od kojih su dvije jasličkog uzrasta s obzirom na to da je za taj uzrast najizraženiji deficit vrtićkih kapaciteta



Šest mjeseci trebalo je tvrtki Jedinstvo Krapina d.o.o. da na mjestu 42 godine starog vrtića »Đurđice« izgradi novi objekt koji je površinom gotovo pet puta veći od nekadašnjeg vrtića. Na mjestu četiri desetljeća starog objekta sagrađen je novi i to principu modularne gradnje, a ukupno su montirana 64 modula koji zajedno čine cjelinu objekta površine dvije tisuće četvornih metara. Građevinski radovi na novim »Đurđicama« su gotovi, a prema najavama ravnateljice Dječjeg vrtića Rijeka Davorke Guštin prema sadašnjem planu prvi stanari u »Đurđice« će useliti 15. siječnja.


Uz sedam nekadašnjih skupina jasličara i vrtićara koji su za vrijeme izgradnje bili raseljeni po okolnim predškolskim ustanovama u nove »Đurđice« uselit će i tri skupine novoupisane djece. Od tri nove skupine dvije su jasličkog uzrasta s obzirom na to da je za taj uzrast najizraženiji deficit vrtićkih kapaciteta.


Tako će u Đurđicama ukupno boraviti deset odgojnih skupina djece, po pet skupina na svakom katu, a riječ je i o objektu u kojem će biti smještena uprava buduće predškolske ustanove »More« s obzirom na to da se Dječji vrtić Rijeka nalazi u fazi preustroja koji podrazumijeva dijeljenje te ustanove na tri predškolske ustanove. Dječji vrtić »More« imat će pet objekata i 550 djece. Sam vrtić »Đurđice« imat će kapacitet 175 mjesta, a služit će i kao vježbaonica studentima Učiteljskog fakulteta, s obziroma na blizinu »Đurđica« i Učiteljskog fakulteta.





S izgradnjom novih objekata i nadogradnjom postojećih kapacitet Dječjeg vrtića Rijeka u posljednjih je pet godina povećan za 600 novih mjesta, a za iduću godinu u planu je izrada projektne dokumentacije za izgradnju vrtića Rastočine. Izgradnja tog vrtića trebala bi početi 2019. godine, a istovremeno se u suradnji s Talijanskom unijom priprema i izgradnja vrtića na Krnjevu za potrebe pripadnika talijanske nacionalne manjine.



Novoizgrađeni objekt ima natkrivenu terasu, polivalentnu dvoranu, a u tom će objektu biti smještena i centralna kuhinja. Uz terasu i balkone objekt ima prizemlje i kat. Vrijednost radova na tom objektu iznosi 17,8 milijuna kuna, a izgradnja »Đurđica« dio je istog projekta kao i izgradnja vrtića »Morčić« na Gornjoj Vežici gdje je također po principu modularne gradnje na mjestu starog objekta niknuo novi. Ukupna vrijednost radova na ta dva predškolska objekta iznosi 34,7 milijuna kuna, a riječ je o izgradnji koja je financirana iz kredita koji je Dječjem vrtiću Rijeka odobren u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, dok je Grad Rijeka kao osnivač te ustanove osigurao sredstva za otplatu kredita te dodatni iznos od dva milijuna kuna proračunskih sredstava.