Snježne radosti

Novi kalendar ferija unio pomutnju: Primorci na jeftiniji, Istrani na skuplji skijaški tjedan

Alenka Juričić Bukarica

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Školske ferije u Primorsko-goranskoj županiji završavaju tradicionalno 13. siječnja što će skijašima omogućiti da prođu bitno povoljnije od Istrana kojima ferije završavaju tjedan ranije



RIJEKA – Dok na Jadranu muku mučimo s jugom i kišom, na europskim su skijalištima u tijeku posljednje pripreme za novu zimsku skijašku sezonu. Većina skijališta novu sezonu počinje krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, pa, primjerice, Kronplatz, prema sadašnjim najavama otvara staze već 30. studenog.


A polako se približava i hrvatski skijaški tjedan od 4. do 11. siječnja, koji će ove godine biti zanimljiv po činjenici što će neke županije imati u to vrijeme školske ferije, a neke neće. Neki učenici će u školu tek 13. siječnja, a drugi tjedan dana ranije, odnosno 7. siječnja, dakle u vrijeme tradicionalnog bijelog ili skijaškog tjedna za domaće skijaše.


Obitelji čiji učenici imaju kraće ferije, upast će tako u jedan od najskupljih termina, onaj novogodišnji. U turističkim agencijama provjerili smo je li interes skijaša za snježnim padinama zbog toga opao u odnosu na lani, kao i što je s cijenama ove sezone.




U Arriva travelu, jedinoj riječkoj agenciji koja je i ove godine izdala svoj katalog skijanja sa 113 smještajnih kapaciteta na dvije tisuće kilometara staza diljem Italije, Austrije, Francuske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kažu kako pozdravljaju činjenicu da će u Primorsko-goranskoj županiji obitelji sa školskom djecom ipak moći na snijeg u tom jeftinijem terminu skijaškog tjedna.


Pristupačne cijene


– S obzirom da se u našem kraju oduvijek njegovala tradicija odlaska na zimske praznike i da je velikom broju obitelji izrazito važno da omoguće svojoj djeci zimske radosti po pristupačnijim cijenama, Primorsko-goranska županija je uvažila tu činjenicu i donijela odluku da početak nastave bude u ponedjeljak 13. siječnja 2020.


Ovim putem pozdravljam tu odluku u ime svih skijaša i turističkih djelatnika. Iz ovog razloga, booking za skijanje je dobar, a, konkretno, naši putnici prvenstveno odabiru Italiju. Najprije smo popunili kapacitete u Andalu, gdje je u »školskom terminu« naša posebna cijena šestodnevnog ski-passa 150 eura.


Inače, u slučaju da se naša Županija odlučila za model u kojem su zimski praznici skraćeni, naši bi putnici u tjednu prije »skijaškog« morali taj isti ski-pass platiti 242 eura po osobi, pojasnila je Tamara Černeka, direktorica Arriva travela te dodala kako se, primjerice, cijene apartmana za četiri osobe na istom skijalištu kreću od 4 tisuće kuna. Dakle, ukupna cijena aranžmana za četveročlanu obitelj kreće od 8 tisuća kuna.


U ovoj riječkoj agenciji dodaju i kako su tražena i skijališta Sesto, Kronplatz, Folgaria Lavarone te Livigno. Ponuda hotelskog smještaja počinje od 2.400 kuna na bazi polupansiona, a prosječna cijena hotelskog smještaja je oko 3 tisuće po osobi s time da djeca imaju popuste, a u nekim paketima do određene dobi i besplatan smještaj.


Na Kronplatzu su cijene ski-passa 235 eura za odrasle osobe dok je sedmodnevni najam apartmana oko 6.500 kuna za četveročlanu obitelj. Polupansion u hotelima s tri zvjezdice kreće se od 4 tisuće kuna po osobi naviše.


– Općenito, u našoj agenciji najbolji buking je upravo u destinacijama koje imaju povoljnije cijene ski-karata i gdje je osigurana skijaška škola na hrvatskom jeziku. Za te destinacije rezervacije počinju već u srpnju, čak prije početka izrade kataloga, istakla je direktorica Arriva travela, riječke agencije koja nagodinu slavi punih 60 godina postojanja.


Hit destinacije


Da se za skijanje sprema još od ljetnih mjeseci, potvrdili su i u jednom od najvećih hrvatskih turoperatora Unilineu koji je u partnerstvu sa SKI FUN-om formirao ponude za više od 120 skijališta diljem Europe još u ljetnim mjesecima. Prve rezervacije su stigle krajem kolovoza. »First-minute« rezervacije su odlična prilika zbog popusta i znatne uštede za kvalitetne aranžmane, ističu u Unilineu u kojem je najveća potražnja za skijalištima u Austriji, Francuskoj i Italiji i te tri zemlje trenutno čine 90 posto svih rezervacija.



– Hit destinacija je i Jahorina koja nudi modernu infrastrukturu i 40 kilometara uređenih staza te nove žičare i stazu za noćno skijanje. Cijene paketa se kreću od 90 eura po osobi za trodnevni aranžman na Jahorini do 200 eura u Francuskoj. A ponude za obitelji su oko 1.500 eura što uključuje tjedni najam apartamana, ski-pass te školu skijanja, rekao je Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea. Ova agencija, tako, primjerice, trenutno nudi skijanje u Francuskoj, točnije U Le Corbieru, koji je dio povezanog skijaškog područja Les Sybelles s 310 kilometara staza. U cijeni od 200 eura po osobi uključen je tjedni najam apartmana i dnevni ski-pass za šest dana.


Za one koji više vole austrijske Alpe, preporučuju smještaj u Kreischbergu koji se nudi već od 1.493 eura za cijelu obitelj s tjednim najmom apartmana, šestodnevnim ski-passom i školom skijanja za najmlađe. I u Unilineu ukazuju na ovogodišnju šarolikost po pitanju zimskih školskih ferija.


Tko rano rani


– Ova godina je drugačija u odnosu na prethodne jer po prvi puta imamo različite termine školskih zimskih praznika po županijama. To će obiteljima iz pojedinih županija znatno povisiti troškove skijanja. Naprimjer, u Istri nastava počinje 4. siječnja, baš kada na većini stranih skijališta traje bijeli tjedan s bogatim aranžmanima po nižim cijenama, a što će većina Istrana nažalost morati propustiti.


Od trendova zamjećujemo da je online rezervacija aranžmana u značajnom porastu te je sve manji broj onih koji svoja putovanja i skijanje rezerviraju klasičnim dolaskom u agenciju. Uz to, nove generacije i mlađi skijaši rezerviraju kraće boravke i »ski-openinge« u prosincu dok obitelji tradicionalno najviše odlaze na skijanja početkom siječnja. Također, kod destinacija, trenutno je najveća potražnja za Francuskom, a nešto je manji interes za skijalištima u susjednoj Sloveniji, istakli su u Unilineu.


A i u Atlasu, agenciji koja također ima svoj katalog, kažu kako je prodaja krenula rano, još u lipnju. Nikolina Frklić, voditeljica marketinga, istakla je i kako se ove skijaške sezone ne treba brinuti oko snijega jer – sve ga je puno.


– U skladu s tim, u trendu su otvorenja sezone koja sve više traže i ženska društva željna dobre zabave. Preporuka je otvorenje sezone u Matreiju gdje se već od 999 kuna po osobi nude 3 noćenja, program animacije, ski karte i puno dobre zabave.


Pravi skijaši znaju da skijanje nije last-minute proizvod te da željene kapacitete treba osigurati na vrijeme i pritom iskoristiti prve popuste, koji su najveći za uplate do 30. rujna. Kod nas je prodaja počela još u lipnju, a dobra vijest za skijaše je da su cijene u hrvatskom skijaškom tjednu na razini prošle sezone, pa čak i u blagom padu u odnosu na prošlu skijašku sezonu.


Nakon tog prvog vala interesa, zavladalo je manje zatišje, a interes se povećao dolaskom hladnijih dana. Još ima kapaciteta za Novu godinu i svakako očekujemo prodaju do samog kraja skijaške sezone, rekla je Frklić.


Dodala je i kako Atlas na 14 talijanskih i austrijskih odredišta nudi organiziranu školu skijanja s hrvatskim ili slovenskim učiteljima, a ponosi se i licenciranom Atlasovom školom skijanja sa 60 učitelja skijanja. Sezona započinje otvaranjem sezone početkom prosinca ili svojevrsnim zagrijavanjem, nastavlja se tradicionalnim obiteljskim skijanjem, kao i ponudom kraćih boravaka do kraja skijaške sezone, zaključuju u Atlasu.


Još i politika


Ove godine u hrvatski skijaški tjedan upala je i politika, točnije drugi krug predsjedničkih izbora. Naime, skijaši na snježne padine kreću u subotu 4. siječnja, a drugi krug izbora je dan kasnije, u nedjelju.


Dakle, za očekivati je da će kod većine želja za odmorom prevladati nad željom da se ispuni građanska dužnost te da na nekoj bijeloj alpskoj stazi ili sa šalicom toplog čaja u ruci, neće previše razbijati glavu predsjedničkim kandidatima koji uđu u veliko finale.


No, tko se 4. siječnja vrati sa skupog novogodišnjeg skijanja, taman dan kasnije stigne ubaciti svoj listić u glasačku kutiju.