Proizvodni park Torpedo

Nekadašnja industrijska hala u Baračevoj postat će do proljeća poduzetnički inkubator Torpedo. Ulažu se milijuni

Ingrid Šestan Kučić

Industrijska hala prenamijenit će se u tehnološko-edukacijski inkubator za poduzetnike / Snimio Vedran KARUZA

Industrijska hala prenamijenit će se u tehnološko-edukacijski inkubator za poduzetnike / Snimio Vedran KARUZA

Riječ je o opremi koja uključuje nabavku 3D skenera i 3D printera za printanje polimera, pijeska i metala. Svrha cijelog projekta je proširenje sustava postojećih poduzetničkih inkubatora u Rijeci i povećanje njihove kvalitete i usluga koje nude kroz uspostavu napredne poduzetničke potporne infrastrukture



 RIJEKA  Tvrtka Tehno-elektro d.o.o. iz Đakova odabrani je izvođač radova koji će nekadašnju industrijsku Halu 14 u Ulici Milutina Barača pretvoriti u Proizvodni park Torpedo.


Odabrani izvođač bit će uveden u radove već sredinom rujna, a riječ je o projektu Rekonstrukcija i prenamjena postojeće Hale 14 u Tehnološko-edukacijski poduzetnički inkubator Proizvodni park Torpedo koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Tvrtka Tehno-elektro dala je ponudu u iznosu od 6,2 milijuna kuna, a  predviđeno je da radovi budu gotovi u proljeće iduće godine. U gradu Rijeci napominju da je prema planu aktivnosti na projektu u pripremi i dokumentacija za nabavu opreme specijaliziranom tehnološkom opremom koji nabavlja projektni partner RRA Porin d.o.o., a koja uključuje i nabavku 3D skenera i 3D printera za printanje polimera, pijeska i metala.


 Naime, svrha je tog projekta proširenje sustava postojećih poduzetničkih inkubatora u Rijeci i povećanje njihove kvalitete i usluga koje nude kroz uspostavu napredne poduzetničke potporne infrastrukture. Nositelj projekta je Grad Rijeka, dok je partner Riječka razvojna agencija Porin d.o.o., a suradnici su Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Rijeci, Ustanova Centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS, te STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci.


Inovativne tvrtke


– U sklopu projekta rekonstruirat će se postojeća  industrijska Hala 14 te pokrenuti  Proizvodni park Torpedo – tehnološko-edukacijski inkubator za poduzetnike, s posebnim naglaskom na inovativne tvrtke u sektoru proizvodnje i srodnih djelatnosti. Park će biti opremljen suvremenom opremom temeljenom na aditivnim tehnologijama, što će malim i srednjim poduzetnicima omogućiti lakši pristup visokokvalitetnim uslugama poduzetničkog inkubatora i poboljšanje njihovih poduzetničkih rezultata i vještina, kao i transfer znanja kroz uspostavu novih programa edukacije, naglašavaju u Gradu. 

Za taj je projekt Gradu Rijeci odobreno 19,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, a svrha projekta je i proširenje sustava postojećih poduzetničkih inkubatora u Gradu Rijeci i povećanje njihove kvalitete i usluga koje nude,  uspostava napredne poduzetničke potporne infrastrukture koja će omogućiti povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika s područja grada Rijeke i šire, kao i povećanje broja novoosnovanih tvrtki.


 Prostor nekadašnje Hale 14 u vlasništvu je Grada Rijeke, Čistoće d.o.o. i Vodovoda i kanalizacije d.o.o., koji su suglasni da se prenamijeni u tehnološko-edukacijski i poduzetnički inkubator, a riječ je o infrastrukturi koja obuhvaća 1.727 četvornih metara bruto površine koja obuhvaća galeriju te 21 funkcionalnu jedinicu. Riječ je o 14 jednokorisničkih radioničko-uredskih prostora  namijenjenih poduzetnicima, 2 jednokorisnička uredska prostora namijenjena poduzetnicima u djelatnosti koja ne zahtijeva radionički prostor, dva inkubacijska teh-laba, konferencijskoj dvorani, dvorani za sastanke i izložbenom prostoru.


Pomoć poduzetnicima


Oprema koja će se smjestiti u te prostore podrazumijeva 3D printere za plastiku, metal i pijesak, CAD softver te softver za povratno inženjerstvo i profesionalno industrijsko prijenosno računalo s grafičkom stanicom. Ukupna vrijednost te opreme iznosi više od 13 milijuna kuna.


 U Gradu napominju kako su jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je prepoznao važnost pomoći poduzetnicima u početnoj fazi realizacije njihovih ideja, a u tom kontekstu prije gotovo dva desetljeća osnovana su dva poduzetnička inkubatora kojima upravlja Riječka razvojna agencija Porin. Inkubatori riječkim poduzetnicima nude povoljne uvjete najma poslovnog prostora i opremu visoke tehnološke razine, poput dva 3D printera, skener i CNC stroj, edukacije, konzultantske usluge, umrežavanje i izradu poslovnih planova. Prosječno je godišnje u inkubatoru 35 tvrtki s približno 90 zaposlenih, a čak 85 posto inkubiranih poduzetnika po izlasku iz RRA-a Porin nastavlja raditi.