Službeni podaci

Najezda stršljenova i na riječkom području: U samo pet mjeseci Dezinsekcija uništila čak 110 gnijezda

Ljiljana Hlača

Foto Pixabay / Damir Škomrlj

Foto Pixabay / Damir Škomrlj

Ubod stršljena nije smrtonosan i njegova opasnost za ljude ponekad se preuveličava. Mogućom iznimkom smatraju se alergičari, no ove osobe su ugrožene od uboda bilo kojeg kukca



RIJEKA Stršljenova gnijezda bila su razlog za čak 110 izlazaka ekipe Dezinsekcije Rijeka u posljednjih nepunih pet mjeseci. Naime, podatak je to što se odnosi na razdoblje od svibnja do sada, a iz Dezinsekcije ističu da taj broj nije ništa veći od prošlogodišnjeg. Taj se podatak odnosi na akcije koje su odrađene na širem riječkom području s okolicom te otocima


– Iznos ove usluge varira – ovisi o složenosti posla, udaljenosti, broju gnijezda koje se tretira, utrošenom materijalu i slično – ali najniža cijena iznosi 450 kuna – napominje predsjednik Udruge pčelara Primorsko-goranske županije Nedjeljko Mrakovčić, dodajući da u Dezinsekciji Rijeka, stršljenova gnijezda tretiraju posebnom insekticidom.


Naime, izrazito visoke temperature zraka pogodovale su najezdi stršljenova koja je ove godine dosegnula svoj vrhunac, posebice u Slavoniji i Baranji, a ništa bolje nije bilo ni na jugu Hrvatske. Navodno je ove godine u Primorsko-goranskoj županiji od uboda stršljena umrla jedna osoba i to zbog alergijske reakcije. Stršljen pripada porodici velikih osa, a kako se hrani drugim kukcima, osobito pčelama, najveće probleme uzrokuje pčelarima.

– Primijetili smo da ih ove godine, i na našem području, ima nešto više nego lani, ali ništa više negoli svih ostalih kukaca, recimo komaraca – saznajemo od Nedjeljka Mrakovčića.




– Istina je da stršljenovi upravo pčelarima rade najviše štete. On je mesožder i najviše voli jesti – pčelu. Uglavnom, ovaj je period za nas najgori jer je ovo vrijeme njihova razmnožavanja pa su stršljeni više vani u potrazi za »hranom«.


No, ovaj problem pčelari pokušavaju riješiti jednom rudimentalnom metodom – koja funkcionira.


– Naime, stršljene mamimo u plastičnu bocu u kojoj smo stavili malo jabučnog octa, voćnog soka i piva. To lijepo miriši i privlači ih – objašnjava nam Mrakovičić.


Općenito, ubod stršljena nije smrtonosan i njegova opasnost za ljude ponekad se preuveličava. Mogućom iznimkom moraju se smatrati alergičari, no ove osobe su ugrožene od uboda bilo kojeg kukca. Kod uboda u području usta i grla, treba se svakako obratiti liječniku zbog opasnosti od oticanja, a uz pažljivo ophođenje, ubode je moguće izbjeći. U Njemačkoj je stršljen čak i zaštićeni kukac.


Ukoliko, pak, osoba koju je ubo stršljen boluje od neke kronične bolesti, najbolje je da što žurnije potraži liječničku pomoć, kako upozoravaju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, zbog mogućnosti javljanja alergije ili anafilaktičkog šoka.