Prvi u Hrvatskoj

Nadbiskupija na Sušaku uređuje dom za oboljele od demencije

Mirjana Grce

s. Mirjam Manuela Jerković ispred buduće zgrade doma za oboljele od demencije / Foto Sergej DRECHSLER

s. Mirjam Manuela Jerković ispred buduće zgrade doma za oboljele od demencije / Foto Sergej DRECHSLER

Bit će to vjerojatno prva takva ustanova u Hrvatskoj koja će u stacionarnom dijelu moći primiti 20 osoba, a u cjelodnevnom i poludnevnom boravku još 15 do 20 oboljelih, kojih je u Županiji do 4.000



RIJEKA Uz crkvu Srca Isusova župe sv. Ćirila i Metoda na Sušaku, u nekadašnjoj kući Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa, Riječka nadbiskupija počela je ostvarivati svoj novi veliki projekt koji će biti u službi široke društvene zajednice. Ta će kuća postati dom za ljude oboljele od demencije. Još se ne može reći kada će nova ustanova – vjerojatno prva takva u Hrvatskoj – biti otvorena, no poznato je da će u stacionarnom dijelu moći primiti 20 osoba, a u cjelodnevnom i poludnevnom boravku još 15 do 20 oboljelih.


Adaptaciju i prenamjenu te stare kuće je Riječka nadbiskupija već započela i za sada sama snosi troškove. Riječ je o prostranoj, odavno derutnoj dvokatnici koja je u vrijeme Jugoslavije časnim sestrama bila oduzeta te je u njoj do prije 20-ak godina djelovala podružnica Doma za starije osobe Kantrida. Sestre na Sušaku kontinuirano djeluju od 1905. godine, ova im je zgrada vraćena prije više godina, a nadbiskupija ju je otkupila za ovu namjenu.


Sa zahtjevnim i hvalevrijednim projektom doma za osobe oboljele od demencije upoznaje nas s. Mirjam Manuela Jerković, suradnica ovog nadbiskupijskog projekta i redovnica Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa.


Odgovor na potrebe




– Nakon razmatranja potreba u Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji došlo se do zaključka da postoji velika potreba za ustanovom – domom za osobe oboljele od demencije, među ostalim i alzheimerove demencije. Na te potrebe oboljelih građana i njihovih obitelji, Riječka nadbiskupija, na čelu s mons. Ivanom Devčićem, željela je odgovoriti domom koji će imati stacionar te cjelodnevni i poludnevni boravak. Uz to, dom želi imati i savjetovalište za obitelji, za skrbnike oboljelih. Osnivač doma, Riječka nadbiskupija, započela je građevinske radove, radove adaptacije, ali znamo da su i Grad Rijeka i PGŽ otvoreni za suradnju, na tragu suradnje u nastajanju riječkog Hospicija.


Zgrada će se preurediti i opremiti, materijalno i stručnim osobljem, kako bi mogla pružiti sve što je oboljelima od demencije potrebno. Takav dom je zaista nužan. Znamo da se obitelji brinu za svoje oboljele članove dokle god mogu, no dođe i trenutak kada to više ne mogu i kada im treba stručna pomoć. A naravno da je ljubav najbližih osoba nezamjenjiva, kaže s. Mirjam Jerković.


Upitana o rokovima završetka adaptacije, uređenja i opremanja zgrade te prijemu prvih korisnika, kaže da se o tome još ne može sa sigurnošću govoriti. Isto tako, kaže da se Riječka nadbiskupija svim snagama angažirala oko ovog velikog projekta, proučila problematiku oboljelih od demencije s različitih aspekata, povezavši se, prije svega, s nizom zdravstvenih stručnjaka.


Pomoć stručnjaka i edukacija


– Pomažu nam stručnjaci medicinske, psihijatrijske struke i mnogi ljudi dobre volje. Zbog posla koji nas očekuje u ovom domu prikupljali smo iskustva i boravili nekoliko mjeseci u Engleskoj i Njemačkoj upoznajući rad tamošnjih domova i ustanova koje skrbe za tako oboljele osobe.


Posjetili smo Udrugu za Alzheimerovu bolest; svake godine se i u Hrvatskoj održava simpozij o Alzheimerovoj bolesti, a sve su to mjesta na kojima učimo i tražimo suradnju. Statistike za Primorsko-goransku županiju govore o tri i pol do četiri tisuće oboljelih, a u Hrvatskoj od 86 do 90 tisuća oboljelih. To je bolest koja zahtijeva 24-satnu skrb i njegu. Nažalost, bolest se pomiče prema mlađim osobama – problem je što nema dovoljno produktivnih lijekova, što se dijagnoza može postaviti tek kada je simptomatika jasnija, a to znači i po nekoliko godina, nekad čak i desetak godina, nakon početka bolesti.


Osobu se može održati u dužoj fazi funkcionalnosti, ali ju se ne može izliječiti. Različite su vrste demencija koje su u komorbiditetu s nekim drugim bolestima, objašnjava s. Mirjam Jerković.


Ovaj će dom biti jedan u nizu domova Crkve u Riječkoj nadbiskupiji koji su otvoreni za sve građane koji su u nekoj velikoj potrebi i nevolji. U toj mreži su caritasove ustanove – Hospicij Marija Krucifiksa Kozulić i Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja Sv. Ana; Prihvatilište za beskućnike Ruže sv. Franje kojeg vode franjevački svjetovnjaci, Kuća utočišta sestara milosrdnica – dnevni centar za beskućnike i ostale osobe na margini riječkog društva.