Na razini prošle godine

Na Kvarneru više nema mjesta za rekorde, sve je popunjeno i 120 posto

Tihana Tomičić

Krk je i dalje prva destinacija na Kvarneru / Snimio Ivica TOMIĆ

Krk je i dalje prva destinacija na Kvarneru / Snimio Ivica TOMIĆ

Predsezona je bila odlična, a očekuje se da će takva biti i posezona. Sve je to rezultat ulaganja u nove kapacitete s više zvjezdica, koji bilježe najbolje rezultate, ističu u Turističkoj zajednici Kvarnera



RIJEKA  Turistički rezultati za glavnu sezonu na Kvarneru su na razini prošlogodišnjih, ali to je i dalje za 8 posto bolji rezultat u broju noćenja nego 2016. godine.


Ova sezona je nelaka, ali rezultati i ne mogu biti drugačiji, jer na Kvarneru su u srpnju i kolovozu kapaciteti toliko popunjeni da rezultati jednostavno ne mogu nadmašiti postojeći broj kreveta.


U većini objekata, posebno više kategorije, popunjenost je i do 120 posto, što znači da se izvlače i pomoćni ležajevi, i to je jednostavno naš maksimum u punoj sezoni – izjavila je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić-Živadinov na press kolegiju u Županiji.




– Predsezona je bila odlična, a očekujemo da će takva biti i posezona. Sve je to rezultat ulaganja u nove kapacitete s više zvjezdica, koji bilježe najbolje rezultate – kazala je, uz podatak da na razini cijele godine dolasci rastu za 13 posto, a noćenja za 12 posto.  Podaci za predsezonu kažu da su brojke za 30 posto više u odnosu na 2016. godinu, a kad se gledaju podaci u usporedbi s 2010. godinom, tada je broj noćenja u predsezoni veći za čak 63 posto, te za 30 posto u glavnoj sezoni.


– Mislim da polako prolaze vremena tzv. rekordnih sezona. Bez novih kapaciteta neće biti ni novih rekorda, ali ono što je bitno jest da naši hotelijeri i iznajmljivači imaju puno bolje zarade nego ranije, upravo zbog sve viših kategorija većine objekata – sumirao je župan Zlatko Komadina.


Inače, Krk je i dalje prva destinacija na Kvarneru, a veseli da brojke rastu i u Gorskom kotaru. No, dok na većini Kvarnera dominiraju strani gosti, i to Nijemci kao najbrojniji, u Gorskom kotaru je broj domaćih i stranih turista izjednačen, kazala je Irena Peršić-Živadinov.


– Hoteli niže kategorije bilježe mali pad, ali zato rastu kampovi i hoteli s pet zvjezdica, s čak 25 posto rasta, kao i privatni smještaj najviše kategorije, a primjetno je da imamo sve više gostiju koji iznajmljuju cijele kuće, bez obzira na broj ležajeva. Ulaganje u kvalitetu daje rezultate, kaže direktorica TZ Kvarnera. PGŽ je i dalje druga turistička destinacija iza Istre na razini cijele godine, dok je ljeti uz Istru ipak stiže još i Splitsko-dalmatinska županija.