Nepropisno parkiranje

NEVJEROJATNE BROJKE Nove kamere u samo mjesec i pol snimile preko dvije tisuće prekršaja u Rijeci

Ljiljana Hlača

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Novčane kazne kreću se od 300 do 700 kuna. Prva po broju prekršaja je Adamićeva ulica i Jadranski trg, zatim slijedi Ulica Riva, Riva Boduli pa onda Ulica Ivana Zajca.



RIJEKA – Tijekom proteklih mjesec i pol dana, odnosno od sredine kolovoza pa do kraja rujna 2019. godine, kamere koje bilježe nepropisno zaustavljanje i parkiranje vozila na pet riječkih lokacija evidentirale su 2.085 prekršaja te su naplaćene kazne u iznosu od 148.320 kuna, objavljuje Direkcija za prometno redarstvo, Odjela gradske uprave za komunalni sustav Grada Rijeke.


Podsjetimo, kamere su započele s radom na Velu Gospu i snimaju »situacije« poput parkiranje na nogostupu, na autobusnim stajalištima, na mjestima rezerviranim za dostavu odnosno parkiranje na raskrižju.


Novčane kazne kreću se od 300 do 700 kuna. Prva po broju prekršaja je Adamićeva ulica i Jadranski trg, zatim slijedi Ulica Riva, Riva Boduli pa onda Ulica Ivana Zajca.




– Najčešće sankcionirani prekršaji su oni gdje se vozila parkiraju na dijelu ceste gdje je postavljen prometni znak »Zabrana zaustavljanja i parkiranja« te na mjestima rezerviranim za vozila dostave, konkretizira se dalje.


Kako su naveli u Direkciji, prvi pokazatelji uvođenja sustava automatskog nadzora nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila ukazuju na trend smanjenja nepoštovanja prometnih pravila, posebice onih koji se odnose na parkiranje vozila na samim autobusnim stajalištima u Adamićevoj ulici i Ulici Fiumara.


– Smanjenje ovakvih slučajeva bio je jedan od osnovnih ciljeva prilikom uvođenja ovog sustava jer se radi o pozicijama gdje nepropisno parkirana vozila u većoj mjeri ometaju normalan tok prometa, osobito prometovanje autobusa javnog gradskog prijevoza, istakli su u Direkciji.