Jubilarno 20. izdanje

Međunarodni oldtimer auto rally Rijeka: Sve starčić do starčića, a svaki zvijezda na svoj način

Andrej Petrak

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Najstarije vozilo na rallyju bio je Dodge roadster iz 1924. godine, u vlasništvu Drage i Renate Kuković iz slovenske Nove Gorice, uvijek rado viđenih gostiju na ovom rallyju



Četrdesetak lijepih i očuvanih povijesnih automobila, za svoje vlasnike neprocjenjive vrijednosti, okupilo se na 20. izdanju Međunarodnog oldtimer auto rallyja Rijeka 2016., što ga je Oldtimer klub Rijeka organizirao u godini u kojoj obilježavaju dva desetljeća uspješnog rada. Njihovu pozivu i ove su se godine odazvali brojni zaljubljenici u povijesna vozila iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja, Slovenije, Italije i Austrije pa se u povorci oldtimera, koja se s riječkog Korza uputila prema Crikvenici okupilo oko pedeset sudionika.


Najstarije vozilo na rallyju bio je Dodge roadster iz 1924. godine, u vlasništvu Drage i Renate Kuković iz slovenske Nove Gorice, uvijek rado viđenih gostiju na ovom rallyju. Našlo se tu i više prekrasnih starih fiat, triumpha, mercedesa, MG-a, jeepova, kao i popularnih volkswagenovih »buba«, ali i nezaobilaznih “fića”. Posebnu pažnju i ove su godine plijenila lijepo očuvani citröen traction avant i DS 19, popularna “žaba”. Među “zvijezde” rallyja svakako valja uvrstiti i lijepi crveni buick convertible 46c “eight special” iz 1953. godine, vlasnika Bogomila Šuline, automobil kraj kojeg su se mnogi posjetitelji htjeli slikati.


Kolona oldtimera s Korza se uputila u Čavle, odakle je preko Bakra, Drivenika i Ledenica u popodnevnim satima stigla na cilj u Crikvenicu. Oldtimer klub Rijeka organizacijom ovog tradicionalnog međunarodnog oldtimer rallyja redovito želi pridonijeti i promidžbi gradova i mjesta kroz koje se prolazi. Za cilj rallyja tako je redovito odabrana jedna od zanimljivih destinacija ovog kraja, a ove godine to je Crikvenica, jedno od ishodišta kvarnerskog i hrvatskog turizma.




Program je na parkiralištu na crikveničkoj obali nastavljen posebnim ispitima za vozače i vozila Nakjon podjele nagrada druženje sudionika rallyja nastavljeno je do kasnih noćnih sati.


Međunarodni oldtimer auto rally Rijeka 2016. godine natjecanje je sportsko-turističkog karaktera, koje je uvršteno i u kalendar susreta Hrvatskog oldtimer saveza. Oldtimer klub Rijeka osnovan je 1996. godine, u cilju promicanja tehničke kulture na području Primorsko-goranske županije i šire. Članovi kluba bave se sakupljanjem, čuvanjem, obnavljanjem i prezentacijom oldtimer vozila, a klub je učlanjen u Hrvatski oldtimer savez (HROS), kao krovnu organizaciju, a ujedno je i članica Zajednice tehničke kulture Rijeka. Jubilarno izdanje riječkog oldtimer auto rallyja označilo je tek početak proslave 20 godina rada kluba. Predsjednik Oldtimer kluba Rijeka Mišo Rukavina na startu rallyja okupljene je pozvao na trodnevnu proslavu dva desetljeća postojanja kluba, što će biti organizirano od 24. do 26. lipnja na grobničkom aerodromu, gdje se očekuje čak tri tisuće sudionika.