Dobrotvor velikog srca

Marinko Vuletić darovao šest metara drva trima obiteljima: ‘Točno znam kakav je osjećaj nemati’

Slavica Kleva

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Sječem šumu starijim osobama u okolici Fužina pa kad im obavim posao, netko mi plati u drvima, netko u novcu, netko dva metra drva da, netko metar... Pa pomislih, ajde da i ja nekome pomognem, kaže Vuletić



RIJEKA – Točno znam kakav je osjećaj nemati, ali isto tako znam da su mi u najtežim trenucima pomagali dobri ljudi. I sada kada ja mogu vratiti dobrotu ljudima koji su tužni, kojima nešto treba, zašto ne?, kazao nam je Dubrovčanin Marinko Vuletić koji u Rijeci živi pet godina i kakao nam je rekao svašta radi, tamo gdje ima posla ima i njega.


Jučer smo ga zatekli gotovo na primopredaji četiri metra drva koja su ispiljena čekala da se ubace u podrum. A priča je jednostavna i topla, Vuletić je preko Facebooka objavio da bi donirao nekoliko metara drva za one koji nemaju. Odmah se oglasila Jasna Vrhovec ispred grupe »Pomozimo – riječka građanska inicijativa« koja je dobro znana po dobrim činima.


– Sječem šumu starijim osobama u okolici Fužina pa kad im obavim posao, netko mi plati u drvima, netko u novcu, netko dva metra drva da, netko metar… Pa pomislih ajde da i ja nekome pomognem. Netom sam skupio novac za vozački ispit, ali sam odlučio ipak darivati one koji nemaju.




Najprije mi se javila samohrana majka troje djece od kojih je jedno autist, žive na Belvederu s molbom da im doniram drva. I to sam učinio. Potom sam oglasio da bih još nekome donirao drva i evo danas sam usrećio umirovljenike s Donjih Rešetara koji će imati neko vrijeme topli dom, kaže nam Vuletić.


– Kako ne bih bio zadovoljan, kaže nam Stanislav Filipović Kinta. Mirovina mala, oko tri tisuće, dok platiš režije i nešto malo kupiš hrane, ne ostaje ti baš puno za druge stvari. Ova će mi drva biti i za cijelu zimu. Malo pokupim suharaka, rasječem stari namještaj koji ljudi bace, uvijek se nađe pokoja daska ili polica i sve to dobro dođe da se zimii čovjek ugrije, veli nam Kinta.


Slično razmišlja i Kazimir Nasić, također umirovljenik komu je Vuletić također poklonio dva metra raspiljenih drva. Uz pomoć djece nekako se može izgurati mjesec, veli nam Nasić, nemaš što reći nego hvala ovom velikom mladom čovjeku.


A punog srca i Jasna Vrhovac koja podsjeća na niz do sada uspješno provedenih humanitarnih akcija kojima su pomagali onima kojima je to u datom trenutku bilo nužno.


Oni se iz udruge vole zvati »trećemajcima« jer su prvi uskočili radnicima koji su mjesecima bili bez plaće, ali i podsjećaju i na akciju samohranim majkama, pa akciju osobama s invaliditetom.



Sad, veli nam Vrhovac, spremamo jednu zabavu, a sredstva mislimo namijeniti jednoj samohranoj majci kako bi ugradila PVC stolariju. Angažirani smo i oko obitelji Butković koja je protekli vikend doslovno ostala bez ičega nakon požara buknulog u kući. Dobro nam ide i jako smo sretni, veli nam Vrhovac koja je bez zadrške pozdravila toplo srce riječkog Dubrovčanina.


– Nije mi žao, svake godine ću to raditi, na bilo koji način pomoći onima koji nemaju. Što poručiti? Pozivam sve ljude dobra srca da ukoliko mogu pomognu, sve dobro uvijek se vraća, poručio je na kraju mladi dobrotvor.