Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Ispis članka: Mađarski dani u Rijeci podsjetnik na povijesne veze - Novi List

NoviList.hr

Mađarski dani u Rijeci podsjetnik na povijesne veze

Posjet mađarskog veleposlanika

6. rujan 2018 18:55

Napisao: Damir Cupać

Foto I. Tomić

RIJEKA Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel primio je mađarskog veleposlanika Josefa Zoltana Magyara, a glavna tema razgovora bila je organizacija Mađarskih dana u Rijeci koji će se održati od 21. do 23. rujna ove godine.

– Manifestacija će ponuditi bogat program, koji se kreće od klasične glazbe do prezentacije gastronomskih i enoloških doživljaja Mađarske. Potrudit ćemo se biti dobri domaćini i zbog dobre suradnje koje imamo s Mađarskom i našim prijateljskim gradom Csepelom, ali i zbog činjenice da u Rijeci živi i djeluje mađarska nacionalna manjina, koja nije velika, ali je značajna, pogotovo u kontekstu povijesnih veza između Rijeke i Mađarske – izjavio je Obersnel.

Mađarski veleposlanik Josef Zoltan Magyar izrazio je zadovoljstvo što će Rijeka biti domaćin manifestacije, dodavši da se ove, 2018. godine obilježava stota godišnjica raspada Austro-Ugarske u kojoj su zajednički živjeli Mađari i Hrvati.

– To je dobra prilika za još jedan osvrt na sve ono što i danas povezuje dvije države, pogotovo u kontekstu jedinstvenog europskog tržišta. Nemojmo zanemariti da se u protekloj godini za oko 20 posto povećala ekonomska razmjena između dviju zemalja, moraju se razmotriti kapaciteti riječke luke, ali ne smijemo zanemariti niti veze koje se temelje na energetici – rekao je Magyar, podsjetivši da Mađarska koristi riječku regiju za dovod sirove nafte, a Mađarskoj bi mogao biti zanimljiv i ukapljen plin.
Mađarskog veleposlanika primio je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina