Kruzeri u Rijeci

MOGLO BI BITI ZARADE: U Rijeci će pristati dva golema kruzera. Očekuje se tri tisuće gostiju

Portal Novilist.hr

Saga Sapphire i Thomson Celebration 2016. na Brajdici / Foto Sergej Drechsler

Saga Sapphire i Thomson Celebration 2016. na Brajdici / Foto Sergej Drechsler



RIJEKA Dva kruzera s oko 3.200 putnika sutra stižu u Rijeku. Zadnji i dosad jedini put kad su Rijeku posjetila dva kruzera istodobno bilo je 10. listopada 2016. godine, piše portal Brodovi u Rijeci.


Tada su na Brajdici bila istodobno vezana dva kruzera: Saga Sapphire i Thomson Celebration.


Upravo će Thomson Celebration stići i u utorak, 8. listopada, samo sad pod novim imenom Marella Celebration, a u Rijeku dovodi oko 1.200 putnika. Riječ je o već šestom od ukupno sedam dolazaka ovog kruzera u Rijeku ove sezone.




No, u Rijeku će istog dana stići i Celebrity Constellation, s oko 2.000 putnika.


Iz Lučke uprave Rijeka najavljuju da će Marella Celebration biti vezan na Orlandovom gatu, a Celebrity Constellation na starom dijelu kontejnerskog terminala na Brajdici, prenose Brodovi u Rijeci.


Kruzer Marella Celebration izgrađen je 1984. godine, pod imenom Noordamm u francuskom brodogradilištu Alstom Marine Chantiers De l’Atlantique u Saint-Nazaireu. Celebration je dug 214 metara, širok 27, a može potegnuti solidnih 21 čvor. Prima do 1254 putnika uz 520 članova posade. Zadnju obnovu brod je imao 2013. godine.



Znatno noviji je Celebrity Constellation. Izgrađen je 2002. godine u francuskom brodogradilištu Chantiers de l’Atlantique u Saint-Nazaireu. Dugačak je 294, a širok 32 metra. 


Smještaj na brodu organiziran je u 1065 kabina (soba) u 27 kategorija, od kojih većina ima privatne balkone. Najveća smještajnu jedinicu na brodu čini luksuzni apartman, površine 133 metra kvadratna.


Brod je specifičan po tome što na dva putnika ide jedan član posade, čime se gostima omogućuje potpuna i kvalitetna usluga. Ovakva razina usluge je danas rijetkost za kruzere ovakve veličine. Naime, za 2.000 putnika brine se 1.000 članova posade.


Celebrity Constellation prvi je put u Rijeku stigao u lipnju ove godine, a ove sezone pristaje ukupno četiri puta.