Brodovima iz Rijeke u Kraljevicu

MIKULJNA Jedinstveno hodočašće zaštitniku djece i pomoraca

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Predvođeni brodom Lučke kapetanije flota od devet brodova u jutarnjim je satima stigla u Kraljevicu gdje su im predstavnici Grada Kraljevice i sami žitelji priredili doček nakon kojeg je uslijedila procesija te sveta misa



KRALJEVICA  Grad sv. Nikole, Kraljevica, danas je 21. godinu dočekao hodočasnike koji su u ranim jutarnjim satima brodovima krenuli iz Rijeke kako bi sudjelovali u jedinstvenom hodočašću zaštitniku djece i pomoraca.


Tradicionalno hodočašće okupilo je stotinjak sudionika, a na putu od Rijeke do Kraljevice brodovima s hodočasnicima u Bakru se priključio i brod Pomorske škole Bakar »Vila Velebita II«.


Predvođeni brodom Lučke kapetanije flota od devet brodova u jutarnjim je satima stigla u Kraljevicu gdje su im predstavnici Grada Kraljevice i sami žitelji priredili doček nakon kojeg je uslijedila procesija te sv. misa predvođena povjerenikom za Apostolat mora Riječke nadbiskupije vlč. Lukom Lučićem.


 Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN





Tradicionalno hodočašće održava se u sklopu Mikuljne u okviru koje će Grad Kraljevica cijeli ovaj tjedan nizom događanja obilježavati svoj dan, a navodeći kako Kraljevica ima najstarije svetište sv. Nikole na hrvatskoj strani Jadrana tajnica Apostolata mora Riječke nadbiskupije, Marica Njegovan, istaknula je da su se jučer ujutro okupili istinski vjernici u sv. Nikolu.



 


Najstarije svetište


– Dvadeset i jednu godinu dolazimo svetištu sv. Nikole koje je najstarije svetište na našoj strani Jadrana. Iza njega je svetište u Bariju gdje je i tijelo sv. Nikole. Krenuli smo prije 21 godinu kako bismo obnovili nekadašnje hodočašće i nadamo se da će se tako nastaviti i u budućnosti. Iduće godine ovo svetište slavi 225 godina. To je jedan biser koji mi ne valoriziramo dovoljno koliko je to važno. Onaj tko se u nedjelju ujutro ustane kada je hladno i kada kiša pada, taj debelo vjeruje u sv. Nikolu, kazala je Njegovan.


Tradicija svetišta seže još na kraj 18. stoljeća, kada je tadašnji papa Pio VI. 1795. godine dao posebnu povlasticu kraljevičkoj župnoj crkvi prema kojoj će svi koji u nju dođu na dan njezinog zaštitnika dobiti – oproštenje grijeha. Navodeći kako je jučerašnje hodočašće početak obilježavanja Dana Grada, gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić podsjetio je da je sv. Nikola zaštitnik Kraljevice.


– Sve do idiće nedjelje trajat će obilježavanje Dana grada. Kraljevica je grad pomoraca koji su svoj kruh zarađivali na stranim morima tako da nas veseli kada dođu hodočasnici. Raduje nas što se tradicija i dalje obilježava, a ovakav tip hodočašća u Hrvatskoj ne postoji. Kako bi se ta tradicija održala, potrebno je uključiti mlađe naraštaje, istaknuo je Čandrlić.


Hodočašće brodovima sv. Nikoli nije jedino jedinstveno hodočašće Kraljevice, jer Kraljevičani i njihovi gosti već više od desetljeća hodačaste i kipu sv. Nikole smještenom na 20 metara pod morem, a kako je najavila zamjenica gradonačelnika Paula Vučković, jedanaestu godinu tom jedinstvenom kipu hodočastit će se iduću subotu.


U mislima s pomorcima


– Imamo dva jedinstvena hodočašća, a ovo pod morem svake godine okuplja sve veći broj sudionika ne samo iz cijele Hrvatske, već i iz Slovenije, Italije i Austrije, dodao je Čandrlić.


Hodočasnici su danas, kazao je kapetan Lučke kapetanije Darko Glažar, bili u mislima s hrvatskim pomorcima.


– Naši ljudi odlaze van i ne vraćaju se, a pomorci odlaze privremeno i vraćaju se, ulažu u Hrvatsku i to je ono što je dobro za hrvatsko gospodarstvo. Cijenjeni su svijetu, ne bi bili zapovjedni kadar na brodovima u svijetu da nisu kvalitetni. To je činjenica, a samo na stranim brodovima imamo 15 tisuća pomoraca. Istovremeno plovi i 600 tisuća Filipinaca, što znači da morate biti kvalitetni, jer nećete se izboriti s lijepim očima, naveo je Glažar.


​Ujedno je naglasio da je bitno da se tradicija njeguje, kao i da se tradicija dalje stvara, ali i prenosi na mlađe generacije te je podsjetio da se ove godine obilježava 70 godina Pomorskog fakulteta te 170 godina Pomorske škole Bakar, a dogodine 100 godina Apostolata mora na svjetskoj razini te 225 godina najstarije crkve sv. Nikole na hrvatskom dijelu Jadrana.