Festival legendi i mitova

MALIK FEST Dame i vitezovi osvojili Trsat: Mačevalo se, streličarilo, ali i uživalo u hypocrasu

Sanja Gašpert

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



Trsatska gradina danas je ugostila osmo izdanje Malik festa, festivala legendi i mitova Istre i Kvarnera, koji je mnogobrojne posjetitelje i ove godine nakratko odveo u srednji vijek, a održava se još u nedjelju. Na Trsatu je zaživjelo osam viteških logora iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Mađarske, koje je uz prigodan program u svakom od njih pripremilo jedanaest udruga. Brojni Riječani, među kojima veći broj djece, iskoristili su lijep i sunčan dan i prošetali Trsatom.


Turistički brend


Ovogodišnji Malik fest donio je pregršt noviteta sa središnjom temom obilježavanja 900. godine od prvog spomena imena Frankopan. Naime, upravo su Frankopani posebnost ovogodišnjeg festivala, koji je jedan od niza događanja u sklopu projekta Putevima Frankopana.


S godinama je Malik fest postao prepoznatljiva ljetna manifestacija, koju su dobro prihvatili Riječani, ali i njihovi gosti, turisti koji i ove godine u velikom broju posjećuju grad na Rječini. Tako se s pravom može reći kako je Malik fest, koji pokazuje bogatu povijest Rijeke, postao riječki turistički brend.





– Malik fest održava se osmu godinu za redom. Program je, kao i svake godine raznovrstan, prilagođen svim uzrastima, a čini nam se kako je ove godine najviše posjetitelja do sada. Tome je svakako doprinijelo i lijepo vrijeme. Ova manifestacija privlači Riječane, ali i ljude iz drugih krajeva Hrvatske, a posebno su njom oduševljeni turisti. Kada smo pokretali Malik fest, osnovna nam je ideja bila da pokrenemo zajednicu, da predstavimo našu bogatu povijest, mitove i legende, ali i stvarne povijesne događaje, o kojima su naši posjetitelji mogli nešto više doznati kroz predstavljanje projekta Putevima Frankopana. Želja nam je pokazati povijest na jedan zanimljiv način, a naš grad i okolica uistinu imaju što pokazati s obzirom na bogatstvo povijesnih događanja, kazala je Anika Makovac, dopredsjednica Udruge Ordo Sancti Viti, koja je uz Udrugu NEOS organizator Malik festa, dok su sponzori Primorsko-goranska županija, projekt Putevima Frankopana, Turistička zajednica Grada Rijeke, Grad Rijeka te pivovara Kaltenberg Adria.


Bogat program


Posjetitelji Malik festa i ove su godine imali priliku naučiti mačevati, streličariti, baviti se kaligrafijom, postati vitez ili dama, igrati razne igre, pogledati spektakularnu bitku za Kaštel, vidjeti brojne predstave, stare zanate, slušati i gledati legende i mitove Istre i Kvarnera i naučiti više o projektu Putevima Frankopana te se pogostiti u srednjovjekovnoj krčmi i kušati grog i srednjovjekovno začinjeno vino hypocras. Kroz cjelodnevni kulturni, zabavni i edukativni program te ugostiteljsku ponudu u srednjovjekovnoj atmosferi, Malik je oživio povijest u zabavnom tonu i pružio autentično iskustvo srednjovjekovnog života. Subotnji je program bio u znaku predstava i prezentacije borbi, a u večernjim je satima upriličena spektakularna povijesna bitka iz 1485. godine, s četrdesetak potpuno opremljenih boraca.


Malik fest


Opširnije u tiskanom izdanju