Spas za dužnike

Grad Rijeka blokiranima otpisuje 10.000 kuna duga, ali neki dugovi i dalje ostaju ”neoprostivi”

Damir Cupać

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

RIJEKA Grad Rijeka pozvao je sve fizičke osobe koje su dužnici Grada Rijeke da podnesu zahtjev za otpis dugova ako su im računi u blokadi.– Temeljem njihovih zahtjeva i ako ispunjavaju uvjete, otpisat ćemo dospjeli dug s osnova glavnice i troškova u ukupnom iznosu do 10.000 kuna, uvećano za pripadajuće kamate obračunate do dana podnošenja zahtjeva. Dospjeli dug, odnosno predmet otpisa je dug – glavnica, trošak i pripadajuće kamate za koji se na dan 31. prosinca 2017. godine provodila ovrha na novčanim sredstvima po računima dužnika fizičkih osoba blokadom računa u smislu propisa koji uređuju provedbu ovrhe na novčanim sredstvima, a koja se na dan 21. srpnja 2018. godine još uvijek provodi.

Zahtjev za otpis duga može se podnijeti za dugovanja za zakup poslovnog prostora i javnih gradskih površina, zakup zemljišta, za dane poduzetničke kredite, komunalni doprinos, komunalnu naknadu, porez na tvrtku ili naziv, porez na potrošnju, porez na kuće za odmor, za najamninu stanova te naknade za koncesijska odobrenja, navela je pročelnica Odjela gradske uprave za financije Jasna Liker.


Dužnici fizičke osobe zahtjev za otpis duga mogu podnijeti u roku od 30 dana od sutra, a o podnesenom zahtjevu odlučuje se rješenjem, dok će se nepravodobno podneseni zahtjevi odbaciti. Zahtjev za otpis duga podnosi se Gradu Rijeci, Odjelu gradske uprave za financije, na adresu – Grad Rijeka, Korzo 16, putem pošte ili neposredno u pisarnicu Grada Rijeke na adresi Rijeka, Titov trg 3.


Gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je da su gradske tvrtke, odnosno njihovi nadzorni odbori, dobile preporuku da postupe na isti način i da pripreme odluke za otpis duga do 5.000 kuna.– Takve odluke tek se trebaju donijeti, ali građani će na vrijeme biti obaviješteni o njima. Što se tiče duga komunalnim društvima, neće se opraštati dug za krivo parkiranje jer onaj tko ima za auto i benzin, ima i za kaznu – zaključio je Obersnel.