Klinika za neurologiju

Dan otvorenih vrata: Alzheimerova bolest postala je pandemijska

Barbara Čalušić

Zainteresirani su mogli dobiti savjet mutlidisciplinarnog tima / Snimio Vedran KARUZA

Zainteresirani su mogli dobiti savjet mutlidisciplinarnog tima / Snimio Vedran KARUZA

U PGŽ trenutno je oko 3.550 dementno oboljelih, a svake godine oboli oko 800 novih osoba. Od toga je od Alzheimerove bolesti oboljelo oko 2.000 osoba, a novooboljelih je oko 500 godišnje



RIJEKA  Klinika za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka Svjetski dan Alzheimerove bolesti u petak je obilježila Danom otvorenih vrata.


Zainteresirani su mogli dobiti savjet mutlidisciplinarnog tima i edukativne materijale o ovoj najčešćoj progresivnoj neurodegenerativnoj bolesti, čuti predavanja stručnjaka i kušati domjenak zdrave prehrane.


Alzheimerova bolest postala je pandemijska jer od nje i drugih oblika demencija u svijetu boluje oko 24 milijuna ljudi. U Hrvatskoj, procjenjuje se, ima 80.000 oboljelih.




Prema statističkim procjenama prevalencije od svih demencija, u Primorsko-goranskoj županiji trenutno je oko 3.550 dementno oboljelih, a svake godine oboli oko 800 novih osoba.



U subotu bi se na Gatu Karoline Riječke od 10 do 12 sati prigodnom šetnjom, igranjem ping-ponga, plesanjem tanga te prikazom Tai chi vježbi uz glazbeni program Šajete udruge oboljelih od neurodegenerativnih bolesti nastojalo podizati svijest građana o multiploj sklerozi, Parkinsonovoj i Alzheimerovoj bolesti. Akciju organiziraju Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka, Udruga »Parkinson i mi«, »Društvo multiple skleroze PGŽ-a« i »Društvo za neurodegenerativne i ostale neurološke bolesti«, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, uz organizacijsku podršku Udruge socijalnih radnika Rijeke.



Od toga je od Alzheimerove bolesti oboljelo oko 2.000 osoba, a novooboljelih je oko 500 godišnje. Glavni simptomi jesu gubitak pamćenja, poremećaj mišljenja, promjene u ponašanju i osobnosti bolesnika koje onemogućavaju izvršavanje svakodnevnih aktivnosti.


Klinika za neurologiju, KBC Rijeka, Alzheimerova bolest, Snimio Vedran KARUZA


Klinika za neurologiju, KBC Rijeka, Alzheimerova bolest, Snimio Vedran KARUZA



Ranije prepoznavanje i liječenje Alzheimerove demencije usporava tijek bolesti te poboljšava kvalitetu života. Još uvijek nije rasvijetljen uzrok nastanka bolesti, nije poznata adekvatna prevencija ove bolesti, a postojeće liječenje još uvijek je samo simptomatsko i nema još lijeka koji može zaustaviti bolest.


Bolest se najčešće javlja poslije 65. godine života, dok se porodični oblici javljaju i prije 60. godine. Demencija utječe na mnoge aspekte života oboljele osobe, kao i osoba koje je okružuju pa demencije postaju javnozdravstveni problem.


Klinika za neurologiju, KBC Rijeka, Alzheimerova bolest,