Autohtone delicije

DOMAĆE JE DOMAĆE Čvarci i dalje na cijeni: Mirisi, okusi i zvuci Slavonije širili se Rijekom

Sanja Gašpert

RIJEKA Centrom Rijeke danas su se širili mirisi i zvuci Slavonije. Naime, Udruga branitelja proizvođača Panonija i ove, pete godine za redom organizira već tradicionalnu sajamsku izložbeno-prodajnu manifestaciju 5. dani Slavonije u Rijeci, od 11. do 15. rujna od 8 do 20 sati na Trgu 111. brigade HV-a.Udruga branitelja proizvođača Panonija, sa sjedištem u Bošnjacima, okuplja branitelje i članove njihovih obitelji koji imaju registrirana obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrte, društva ograničene odgovornosti, udruge, zadruge, kućne radinosti, koji su se udružili radi promidžbe i prezentacije autohtonih slavonskih proizvoda i zajedničkog nastupa na tržištu. Riječ je o proizvođačima poznatih slavonskih delicija, prije svega suhomesnatih proizvoda, kolača, meda, vina, voćnih rakija, tradicijskih rukotvorina i drugih proizvoda karakterističnih za Slavoniju i Baranju.

»Poderane gaće«




– Naglasak je na ljudima koji su u Domovinskom ratu dali veliki doprinos, a nakon rata su zasukali rukave i dalje pridonose društvenoj zajednici u ovima teškim i kriznim vremenima te istovremeno promiču i vrednote Domovinskog rata. Udruga Panonija pokrenula je uz ovaj projekt i druge vrlo uspješne i iznimno posjećene projekte – Dani Slavonije, Domaće je Domaće, Zeleno i Plavo i Sajam slavonskih proizvoda po kojima je postala prepoznatljiva – kaže predsjednik Udruge Pavo Baotić, dodajući kako je na ovogodišnjim Danima Slavonije u Rijeku stiglo 26 proizvođača. Vrlo smo zadovoljni kako su nas primili Riječani, pa se zato iz godine u godinu vraćamo. Imamo odličnu suradnju i s Gradom Rijekom, za sve imamo samo riječi hvale. I Riječani su dobri potrošači, već prepoznaju naše proizvode i kupuju ih jer znaju da je sve domaća proizvodnja, ističe Baotić.



Uz prezentaciju i prodaju slavonskih i drugih autohtonih delicija te prikaz spravljanja hrane na tradicionalan način, poput »poderanih gaća«, kao i bogatu gastro ponudu, ali očuvanje tradicionalnih zanata, posjetitelji ovogodišnjih Dana Slavonije mogu uživati i u slavonskom čobancu, kao i drugim jelima pripremljenim po starinskim, već zaboravljenim receptima. I sve to uz zvuke slavonske glazbe, u izvođenju Tamburaškog sastava Baruffa iz Crikvenice, koji čine članovi porijeklom iz Slavonskog Broda.Renata Hukavec iz OPG-a Hukavec Martina iz Šešinovca svake je godine na Danima Slavonije u Rijeci, gdje predstavlja proizvode od buče – razne vrste bučinog ulja, po cijeni od 130 kuna za toplo prešano, odnosno 300 kuna po litri za hladno prešano ulje, bučine sjemenke, kao i čokoladirane bućine sjemenke koje su ove godine hit i mogu se kupiti po cijeni od 20 kuna za pakiranje.– Vraćam se svake godine u Rijeku jer su ljudi ljubazni, srdačni i susretljivi, a i dobri su potrošači. Vole znati što je od čega napravljeno, a i probati domaće proizvode. To im je, ustvari, najvažnije – da je nešto domaće proizvodnje, ističe Hukavec.


Čvarci su i dalje na cijeni, pa se tako kilogram domaćih čvaraka nudi po 100 kuna. Kobasice su, ljute ili blage, od crne slavonske svinje 90 i 100 kuna po kilogramu, kulenova seka 150, kulen 220, a domaća slanina i vratina po 130 kuna kilogram. Crvena paprika nudi se po cijeni od 200 kuna po kilogramu, dok je kilogram domaće masti 15 kuna.



Jačanje imuniteta


Stalni izlagač na Danima Slavonije u Rijeci je i Josip Kukec iz OPG-a Mirica Kukec, koji s proizvodno-trgovačkim obrtom dolazi iz okolice Varaždina.– Prodajem oklagije, daske za rezanje, kuhače, ribeže, masažere, sve od domaćeg drveta – bukve, jasena, murve, brijesta, oraha, šibe i lipe. Svake godine sam u Rijeci i već imam stalne kupci, a to su većinom umirovljenici. Inače, cijene ribeža su od 50 do 80 kuna, kuhače su pet i deset kuna, daske od 15 do 40, a masažeri 140 kuna – kaže Kukec.Svake godine na Danima Slavonije predstavlja se i Obiteljsko pčelarstvo Veber iz Slavonskog Broda, koje nudi med i proizvode od meda, među kojima i razne vrste meda za jačanje imuniteta – bronhijal, đumbir i limun, čisti med te med s aronijom, kao i cvjetni, šumski, med od lipe, bagrema i metvice. Također, u ponudi ovog OPG-a su i sokovi od aronije, ali i pekmezi bez šećera, kojemu slatkoću daje jabučni sok.