Dan otvorenih vrata

Centar u Belom stvara interaktivnu kartu kretanja bjeloglavih supova, i vi se možete uključiti

Barbara Čalušić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Posjetitelji će zajedno s djelatnicima Centra dobivati najnovije ažurirane podatke o kretanju supova i teškoćama s kojima se susreću te će moći i sami sudjelovati u kreiranju te karte



RIJEKA – Na tjednom županijskom susretu s novinarima predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić je, najavljujući sjednicu, podsjetio na stranačke transfere zastupnika pa je tako Jadranka Horvat prešla iz Živog zida u političku stranku Alternativa dok je Siniša Gavran, prešao je iz HSP AS u političku stranku Stranka rada i solidarnosti Milan Bandić 365, no nisu napuštali svoje dosadašnje klubove.


Na dnevnom redu sjednice nalaze se druge ovogodišnje izmjene proračuna, za koje je Fabijanić kaže da rebalans ovaj put nije političkom već tehnički.


Ravnateljica Javne ustanove Priroda Irena Jurić najavila je Dane otvorenih vrata u Centru Beli. Od otvaranja 2016. godine do danas, zahvaljujući velikom porastu broja posjetitelja od čak 293 posto, bilježi i rast prihoda te samostalno pokriva sve rashode. Svi zainteresirani besplatno će moći obići Centar od 1. studenog pa do 15. prosinca.




– U ovim mjesecima je manji broj posjetitelja, a s danima otvorenih vrata želimo mijenjati zimu na otoku i pozvati sve koje inače možda ne mogu doći. Ovom prilikom posjetiteljima će biti ponuđena i zanimljiva interaktivna karta.


Naime, četiri bjeloglava supa smo u svibnju obilježili GPS uređajima i izradit ćemo kartu s kretanjima bjeloglavih supova, a posjetitelji će zajedno s djelatnicima Centra dobivati najnovije ažurirane podatke o kretanju supova i teškoćama s kojima se susreću te će moći i sami sudjelovati u kreiranju te karte.


Obilježit će i svoje mjesto stanovanja i na taj će se način dobiti karta suživota ljudi i bjeloglavih supova, rekla je Jurić ističući kako Centar posjećuju gosti iz cijelog svijeta te ih je samo u ovoj godini posjetilo 9.000.


Trenutno se u oporavilištu nalazi 11 bjeloglavih supova, od čega ih je osam spašeno i dopremljeno u Beli tijekom ovog ljeta dok je od 2016. godine kada je Centar Beli započeo s radom u oporavilištu boravilo 39 supova.