San ili stvarnost?

Bloger Krule o riječkom zip lineu: “Nama to ne treba? E, sad ću vam reći što nam treba”

Portal Novilist.hr

Foto M. Gracin, Pixsell

Foto M. Gracin, Pixsell

U Rudopolju (Lika) ima zipline od 1700 metara... Ljeti se moraš 2 tjedna prije naručiti, a spustanje je oko 200 kuna. Ubijaju od posla... a mi u Rijeci... nama to ne treba, napisao je Bloger Krule



RIJEKA Vijest o projektu riječkog ziplinea od Trsata do Delte izazvala je brojne reakcije. Riječ je o jednom od idejnih rješenja urbanih intervencija u prostoru pripremljenih kroz programski pravac “Slatko i slano” projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. No, riječki zipline među tim se idejnim rješenjima izdvaja kao apsolutna atrakcija. Ujedno, je jedna od ideja koja bi trebala biti blizu tome da ne ostane samo ideja na papiru, nego da se i ostvari.


Svatko, pa i njegov pas, imali su svoje mišljenje o ovom projektu, a zipline i reakcije Riječana na zipline u svom je prepoznatljivom stilu komentirao i Jadranko Hodak, poznat kao Bloger Krule.


– Kruteje*o… Svi bi zaradili od turizma i turista, a za ponuditi im se nema skoro pa ništa. Dovuku autobus penzionera pa im na Korzu pokazuju uru…




Pola sata stoje ispred ure dok im vodič priča o istoj. Oni stoje i bleje u nebo k’o Mamić u Međugorju. Što ima tolko s*at’ o uri da mi je znat’. Kad završi sa urom, vodi ih u stari grad kojeg ni nema, pojela ga modernizacija.


Svaki od penzionera potroši 2 eura po danu… pa njih 50 tako skuri nevjerojatnih 100 eura ukupno. Više prostitutka u Amsterdamu zaradi za 10 minuta nego mi od turizma…


I sad kad se netko sjeti napraviti zipline – NE VALJA! Ne valja? U Rudopolju (Lika) ima zipline od 1700 metara… Ljeti se moraš 2 tjedna prije naručiti, a spustanje je oko 200 kuna. Ubijaju od posla… a mi u Rijeci… nama to ne treba. Što nama treba? Treba nam ku*cem o čelo… eto to nama treba, komentirao je Bloger Krule.


Inače, idejni začetnik ziplinea je Eris Marotti, poznati riječki poduzetnik i vlasnik tvrtke Octopus Rijeka d.o.o. za izvođenje radova na visinama koja se, između ostalog, već duže vrijeme bavi upravo i izradom ziplineova.


– Još prije nekoliko godina mi je ta ideja pala na pamet, imali smo i neke inicijalne sastanke s nadležnima, ali je sve skupa bilo malo zapelo. Onda se pojavila mogućnost da ta ideja uđe kroz »Slatko i slano« u projekt EPK i sada je ta ideja svakim danom sve bliže realizaciji, objasnio je Marotti.



Ukupna dužina ziplinea bila bi oko 2000 metara, od čega na prvi dio od Trsata do Katarine otpada 300-tinjak metara, a ostatak je vožnja do Exportdrva. Cijeli put ne bi trajao više od 5 minuta, a maksimalna brzina bila bi oko 50 kilometara na sat.


– Vjerujem da to može biti uspješan projekt koji bi Rijeku mogao izdvojiti od ostalih gradova. Radili smo, primjerice, zipline u dolini Čikole, trenutno radimo u Skopju u samom centru grada. Ovaj riječki bi bio poseban jer spaja neke poznate kulturno-povijesne lokalitete poput Trsata i Katarine s industrijskom baštinom i prirodom, a sve kroz projekt Europske prijestolnice kulture – kaže Marotti.


Prema njegovim riječima, vrijednost ovakve investicije kreće se oko dva milijuna kuna, sama izrada nije komplicirana, a u idealnoj varijanti zipline bi u funkciji mogao biti već ovoga ljeta!