U čast mladom vinu

BELI PONDEJAK U Kastvu danas tisuće posjetitelja: Sunce i praznik za finale Bele nedeje

Srđan Brajčić

KASTAV Sunce i državni praznik privukli su na tisuće posjetitelja u Kastav, na Beli pondejak s kojim završava Bela nedeja, tradicionalna kastavska manifestacija u čast mladog vina. Štandovi, galerijski prostori i ugostiteljstvo radilo je danas punom parom. Posjetitelji su doista mogli uživati u raznolikoj ponudi, od šarolike eno-gastronomije, do metli i kišobrana koji su se nudili u okviru sajma. Bela nedeja pokazala se kao velika pučka manifestacija.Direktorica kastavske Turističke zajednice Dolores Kukurin vrlo je zadovoljna ovogodišnjim turističkim brojkama koje će u nekoj mjeri podignuti upravo Bela nedeja koja je postala prepoznatljivi turistički proizvod Kastava.– Lošije vrijeme donekle je pokvarilo prvi dan, ali ljudi su po starom dobrom običaju u velikom broju stigli u nedjelju i ponedjeljak. Čulo se puno stranih jezika, vjerujemo u to da će nam se vratiti oni gosti koji su ove godine prvi puta posjetili Belu nedeju. Možda će doći u neko drugo doba godine, kada je na Kastavu ipak mirnije i kada se može doživjeti na drukčiji način.

Davor Bernardić u Kastvu / Foto S. Brajčić


Davor Bernardić u Kastvu / Foto S. Brajčić



A Bela nedeja svakako je od onih manifestacija koje utječu na to da Kastav produži svoju turističku sezonu, kaže Kukurin. Iza Kastava je odlična turistička sezona. Kukurin podsjeća da su brojke iz godine u godinu rastućeg trenda.




– U prvih devet mjeseci bilježimo 23 posto više noćenja u odnosu na proteklu godinu. Osim toga, broj turističkih dolazaka rastao je 20 posto. Te brojke prati i rast ponude smještaja koji postaje sve kvalitetniji –  ističe Kukurin.



Predsjednik SDP-a Davor Bernardić također je stigao u Kastav, na Beli pondejak. Primili su ga SDP-ov kastavski gradonačelnik Matej Mostarac i njegov prethodnik Ivica Lukanović. Bernardić se tijekom posjeta Kastvu nije želio osvrtati na tekuće probleme i afere u hrvatskoj politici i vlastitoj stranci. Poručio je samo to da je stigao privatno i da se želi opustiti.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista od utorka, 9.10.2018.