Sastanak u Rijeci

Apsurdna situacija: Kučan ugostio Kineze, a još je u petak dobio otkaz, zajedno s još 60 trećemajaca

Orjana Antešić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Za Kučanovo obnašanje dužnosti čelnog čovjeka »3. maja« to zasad ne mijenja ništa jer je trenutno u otkaznom roku u trajanju od mjesec dana, a stečajno ročište za »3. maj«, podsjetimo, zakazano je za 5. lipnja



Pitanje je koliko su predstavnici tehničke ekipe iz China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) bili svjesni pomalo apsurdne situacije dok su pozorno slušali izlaganje direktora »3. maja« s obzirom na to da je Edi Kučan jedan od onih 60 trećemajaca koji su još prošli petak potpisali otkaze ugovora o radu s obzirom da se vode kao zaposlenici Uljanik brodogradilišta.


Zajedno s Kučanom, otkaze na riječkom lokalitetu dobili su zaposlenici iz službi nabave i prodaje te Tehničkog ureda, dakle svi oni ljudi od kojih su Kinezi jučer htjeli doznati čim je više moguće.


Za Kučanovo obnašanje dužnosti čelnog čovjeka »3. maja« to zasad ne mijenja ništa jer je trenutno u otkaznom roku u trajanju od mjesec dana, a stečajno ročište za »3. maj«, podsjetimo, zakazano je za 5. lipnja.




Jučer je imenovan i treći, nedostajući član Nadzornog odbora »3. maja« što, koliko god je formalnost u sadašnjim okolnostima, svakako nije ni posve nebitno.


– Moramo imati funkcionirajući Nadzorni odbor s obzirom da se čini sve da se dođe do dogovora i realizacije završetka ovih brodova koji su nam u opremnom bazenu, poglavito novogradnje 733 za Kanađane. Zato moramo imati Nadzorni odbor koji je u funkciji, ali i za druge poslove koje pokušavamo dogovoriti – objasnio je jučer radnički predstavnik i, po novom predsjedavajući u NO-u »3. maja«, Juraj Šoljić.


Tako se Šoljiću i Goranu Kutnjaku s riječkog Ekonomskog fakulteta pridružio još jedan trećemajac, Florian Sedmak, rukovoditelj kontrole i primopredaje u riječkom brodogradilištu.


I iz jučerašnjih Šoljićevih izjava može se zaključiti kako se u riječkom brodogradilištu čini sve da se 5. lipnja i izgledno otvaranje stečaja i na Kantridi dočeka na čim boljim startnim pozicijama.


*** Opširnije u tiskanom izdanju…