Radovi u punom jeku

ART KVART Radovi na ex Benčiću u punom su jeku, Dječja kuća je već pod krovom

Danijela Bauk

Foto GKR, EPK

Foto GKR, EPK

Sva četiri kata Dječje kuće su gotova i ovih se dana u potpunosti dovršava završna betonska krovna ploča, što znači da je kuća pod krovom, kaže pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar dodajući kako je počela priprema za ugradnju vanjske stolarije, a postavlja se i nova skela koja služi za završne radove na prepoznatljivoj ciglenoj fasadi



RIJEKA – Radovi na revitalizaciji nekadašnjeg kompleksa »Benčić«, koji bi tijekom 2020. godine trebao zaživjeti kao novi gradski centar, moderni art-kvart, u punom su jeku. Trenutačno se radi na čak tri gradilišta – Palači šećera što će biti novi dom Muzeja grada Rijeke, Ciglenoj zgradi koja će u lipnju 2020. zaživjeti kao prva Dječja kuća u Hrvatskoj, te na takozvanom T-objektu koji bi 2021. trebao postati nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka i na jednom mjestu spojiti funkcije i usluge središnjih odjela glavne gradske knjižnice.


Vrijednost građevinskih radova na ta tri objekta u nekadašnjem kompleksu »Benčić« je 168 milijuna kuna, od čega je 68 milijuna iz EU fondova.


– Osim pojedinačnih gradilišta objekata, zapravo je najveći izazov usklađivanje i dogovaranje o prioritetima i redoslijedu radova s izvođačem radova na infrastrukturi i javnoj površini. Sva su gradilišta međuovisna, a nijedan objekt ne može biti u funkciji bez da sve funkcionira po pitanju infrastrukture, kaže pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.


Ciglena zgrada




Trenutačno najveće promjene doživljava takozvana Ciglena zgrada, odnosno buduća Dječja kuća, na kojoj su radovi započeli u ožujku.


– Na gradilištu Dječje kuće radovi su takve prirode da su velike promjene vidljive iz dana u dan. Od kolovoza do danas unutar stare ciglene opne izrasla je potpuno nova zgrada. Prolaznici mogu i sami vidjeti da je »kućica lifta« izvirila iznad vrha zgrade, sva četiri kata su gotova i ovih se dana u potpunosti dovršava završna betonska krovna ploča, što znači da je kuća pod krovom.



Ona velika teška skela koja je bila mjera predostrožnosti da se ciglena opna ne uruši, skinuta je, kaže Ivan Šarar dodajući kako je počela priprema za ugradnju vanjske stolarije, a postavlja se i nova skela koja služi za završne radove na prepoznatljivoj ciglenoj fasadi.


Radi se o jedinstvenom projektu na području Hrvatske kojim se stvara mjesto gdje će se djeca do 12 godina ne samo upoznavati s kulturom, nego ću upravo djeca tu kulturu i osmišljavati, stvarati, dijeliti i primati. Projekt nosi arhitektonski potpis Saše Randića, radove vrijedne 44 milijuna kuna izvodi tvrtka ING-GRAD d.o.o, a sufinancirani su iz EU fondova.



– Radovi se odvijaju prema očekivanoj dinamici, plan je da se Dječja kuća otvori u sklopu Tobogana u lipnju iduće godine, kaže Šarar.


Palača šećera


Radovi na Upravnoj zgradi bivše tvornice šećera, takozvanoj Palači šećera također su u punom jeku, no oni su manje vidljivi jer je većina grubih građevinskih radova već napravljena.



– Na Palači šećera krov je u potpunosti dovršen. Na svim su etažama u tijeku pripremni radovi za postavljanje parketa. Pročelje je gotovo u potpunosti dovršeno, već je demontirana skela na istočnoj strani zgrade, a uskoro će se demontirati i ostatak skele. Restauratori paralelno s građevinskim radovima intenzivno rade u Velikoj dvorani, budoaru i na Fumijevim oslicima, kaže Šarar.



Budući Muzej grada, jedna od najljepših baroknih palača na istočnoj obali Jadrana, ako sve bude prema planovima, bit će spreman za otvaranje u travnju 2020. kao reprezentativni kulturno-turistički biser i jedan od ključnih infrastrukturnih objekata projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


Prizemlje zgrade će, u budućem obnovljenom izdanju, ponuditi poslovne prostore, a kroz prostor prvog i drugog kata posjetitelje će voditi priča o riječkoj povijesti i kulturi ispričana stalnim postavom Muzeja grada.



Na trećem katu smjestit će se prostori za rad kustosa i pratećeg osoblja, a u potkrovlju tehnički prostori muzeja i spremišta. Za najviši standard postava pobrinut će se međunarodno proslavljena hrvatska dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, dobitnica nagrade Europski muzej godine za svoj rad na Gradskom muzeju Vukovar te autorica nagrađenog postava Muzeja Sinjske alke.



Projektnu dokumentaciju za izvođenje radova rekonstrukcije na Palači šećerane izradio je Hrvatski restauratorski zavod, a glavni projektant je dr. sc. Irma Hujić. Vrijednost ugovorenih radova na Palači šećerane iznosi 55 milijuna kuna, a radove izvodi slovenska tvrtka VG5.


T-objekt


U najvećem, tzv. T-objektu bivšega tvorničkog kompleksa »Benčić«, naći će mjesto odjeli publicistike, znanosti, književnosti, narodna čitaonica, odjel periodike (sa spremištima) te službe općih poslova, nabave i obrade, matična i služba za odnose s javnošću i programe.



– Na gradilištu nove zgrade Gradske knjižnice teku radovi uklanjanja i rušenja takozvane nožice, s obzirom na to da se čitav taj dio zgrade uklanja i umjesto njega se gradi novi. Posebna pažnja se posvetila pažljivoj demontaži kamenih elemenata s obzirom na to da smo u dogovoru s konzervatorima, projektantom i izvođačima zaključili da te stare kamene elemente možemo upotrijebiti na drugim mjestima gdje imamo potrebu za kamenom građom, kaže Šarar.


Projektant buduće zgrade Gradske knjižnice Rijeka je arhitekt Saša Randić, izvođač radova je slovenski VG5 d.o.o., a vrijednost radova je oko 68,5 milijuna kuna.