Sukob

Napeto u kampu Uvala Slana u Selcu: Kampisti ogorčeni jer ih novi zakupac želi izbaciti

Nataša Car

Foto N. Car

Foto N. Car

Osim što je obrt Ugostiteljstvo osnovan samo dan prije završetka natječaja, korisnici kampa ističu da u natječaju nije prikazano stvarno stanje – navedeno je da je hotel Club Vala s 12 apartmana i 3 sobe dio kampa, ali ne i 14 mobilnih kućica te oko 150 stacionarnih kamp-kućica što se tamo nalaze



SELCE Sve je ove godine pošlo po zlu kad je Ministarstvo državne imovine još u svibnju objavilo javni poziv za podnošenje ponuda za zakup kampa Uvala Slana u Selcu koji država u zakup daje svakih nekoliko godina. Naime, nezadovoljnih ima sa svih strana – od trenutnog zakupca kojemu ugovor nije produžen, iako je bio najbolji ponuđač, do korisnika kampa od kojih se traži da zajedno sa svojim stacionarnim kućicama trajno napuste kamp.


Iz društva Adriatic kampovi koje ove sezone upravlja kampom saznajemo da je društvo ponudilo iznos od 1.505.000 kuna, što je ujedno bila i najbolja od ukupno sedam ponuda. No, direktor Adriatic kampova Damjan Poljak objasnio je da je 28. lipnja dobio dopis od Ministarstva državne imovine u kojem su izjavili da će obrt Ugostiteljstvo dobiti kamp jer je vlasnik obrta Danijel Dunatov odlučio koristiti svoje pravo prednosti temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Poljak je dodao da je društvo Adriatic kampovi, nezadovoljno odlukom »uputilo pravovaljanu upravnu tužbu protiv predmetne odluke«.


Osim Adriatic kampova, i gosti kampa Uvala Slana izrazili su nezadovoljstvo odlukom. Oni su, naime, krajem kolovoza počeli dobivati obavijest Ministarstva državne imovine koje traži da do 31. listopada svi trajno napuste kamp jer su se obvezali novom zakupcu posjed predati »slobodan od osoba, stvari i prava«. Gosti, od kojih neki tamo ljetuju već desetljećima, šokirani su zahtjevom koji smatraju nerealnim, a natječaj netransparentnim.


Neprimjeren odnos




Iako su u Ministarstvu državne imovine istaknuli da je ponuda bila valjana, grupa gostiju s kojima smo razgovarali (podaci poznati redakciji) smatra da se radi o mutnim poslovima prvenstveno zbog toga što je obrt Ugostiteljstvo osnovan samo dan prije završetka natječaja. Nadalje, istaknuli su da u natječaju nije prikazano stvarno stanje kampa. U javnom pozivu navedeno je da je hotel Club Vala s 12 apartmana i tri sobe također dio kampa, no izostavljena je informacija o još 14 mobilnih kućica, a nigdje se ne spominje ni oko 150 stacionarnih kamp kućica koje se tamo nalaze. Sve te informacije su 31. kolovoza Ministarstvu hrvatskih branitelja prenijeli predstavnici Inicijalnog odbora branitelja u kampu Uvala Slana. Na njihov zahtjev predstavnici ministarstva su 3. rujna došli pogledati kamp kako bi se i sami uvjerili. Iz ministarstva su poručili da će, s obzirom na to da su mnogi korisnici kampa stradalnici iz Domovinskog rata, »uputiti preporuku Ministarstvu državne imovine da utvrdi postoji li mogućnost da korisnici i dalje koriste kamp Uvala Slana«.


Ono što korisnicima kampa najviše smeta, jest način na koji su se Ministarstvo državne imovine i Dunatov ponijeli prema dugogodišnjim gostima. U Ministarstvu državne imovine rekli su nam da je Dunatov »pravovremeno obavijestio korisnike o svojim planovima uređenja kampa i podizanja razine turističke usluge«, no gosti ističu da su dobili samo kratku pismenu obavijest Ministarstva bez ikakvog daljnjeg obrazloženja. O razlozima njegovog zahtjeva za praznim kampom Dunatov nije htio razgovarati te nam je samo rekao da će o planovima za kamp svi biti pravovremeno obaviješteni.


Neisplativo ulaganje


U međuvremenu, korisnici kampa moraju napustiti posjed. Gosti su istaknuli da uklanjanje kamp-kućica ne dolazi u obzir jer bi im za to trebale dizalice i šleperi. Slažu se da kamp treba urediti i ništa ih ne bi veselilo više od zakupca koji bi bio voljan uložiti sredstva u posjed, no toga dosada nije bilo pa su se gosti i za neke osnovne stvari morali sami pobrinuti. Sami su gradili i zidiće kako bi spriječili klizanje kućica po strmom terenu, a postavili su i ograde kako bi zaštitili one najmlađe jer mnogi tamo ljetuju s obiteljima. Jedna gošća istaknula je da su zbog toga »svi različiti«, no ako žele lijep i ujednačen izgled kampa, država ili zakupac bi trebali uložiti sredstva. Gosti su dodali da su sve izmjene radili uz suglasnost zakupca.


Mnogi gosti smatraju da je Dunatov mogao tražiti da privremeno napuste prostor ukoliko planira urediti kamp, no nitko nije siguran što novi zakupac planira napraviti s prostorom. Kamp se u zakup daje na pet godina te mnogi smatraju da bi se to trebalo značajno produžiti jer se inače nikakvo ulaganje ne isplati. Kako stvari sada stoje, uloženi trud i novac nakon samo pet godina može oduzeti novi najviši ponuđač, stoga ne čudi da dosadašnji zakupci nisu previše ulagali u kamp. Ipak, uređenje prostora korisnicima trenutno nije primarna briga, već se prvo žele pobrinuti za ostanak u kampu.