Markuš i Plavšić

Večer prepuna emocija: Delničani zapalili svjetlo za Vukovar

Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Ovo nam je 165. izvedba ovog glazbeno-scenskog spektakla s kojim smo posjetili i Novi Zeland, Australiju, Švicarsku, Kanadu... kao i većinu mjesta u Hrvatskoj s porukom da se Vukovar ne zaboravi – pojasnio je Damir Markuš



DELNICE Prepun emocija bio je Dom sportova delničke osnovne škole tijekom glazbeno-scenskog spektakla »Vukovarsko svjetlo«, organiziranog zahvaljujući suradnji Gradske limene glazbe Delnice te Kluba 138. Brigade HV Goranski risovi. Program je počeo filmom »Vukovarsko svijetlo« nakon kojega je u dvoranu ušla povorka predvođena djecom iz delničkih osnovne i srednje škole, folklorašima KUD-a Delnice, nosačima zastava, svećenikom Tadijom Tomkićem te autorima spektakla – braniteljima Damirom Plavšićem te Damirom Markušem.


Plamen žrtve Hrvatskog naroda »Vukovarsko svijetlo« koji je preuzet s »Vječnog plamena« na memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata donesen je u povorci te prenesen na misnu svijeću gdje je obavljen obred blagoslova svijeće. Zatim su svi posjetitelji zapalili svoju svijeću koju su dobili na ulazu te su branitelji proslijedili plamen simbola vječnog života i opstanka hrvatskog naroda. U delničkom Domu sportova prikazani su i filmovi »Bitka za Vukovar« te »Vukovar danas«.


– Ovo nam je 165. izvedba ovog glazbeno-scenskog spektakla s kojim smo posjetili i Novi Zeland, Australiju, Švicarsku, Kanadu… kao i većinu mjesta u Hrvatskoj s porukom da se Vukovar ne zaboravi – pojasnio je Damir Markuš, koji je ogromni pljesak publike izazvao pozivom da se dignu svi branitelji i braniteljice u dvorani.




Damir Plavšić se obratio prvenstveno djeci kako bi ona shvatila ispričane priče o Vukovaru prije, za vrijeme te nakon rata.


– Današnje generacije vrlo malo znaju o domovinskom ratu. U školama slabo uče o tome, lektira tj. knjiga na tu temu niti nema. Mi samo želim da i današnje generacije cijene te poštuju hrabre junake i heroje rata, da se ne zaboravi Vukovar – poručio vukovarski branitelj Damir Plavšić.


Program je prigodno završen obraćanjem gradonačelnika Delnica Ivice Kneževića, nastupom Gradske limene glazbe Delnice te pozivom svih sudionika i publike da zajednički otpjevaju pjesmu i pogledaju izložbu fotografija nastalih u Vukovaru i ratu.