Šum u komunikaciji

U Brodu na Kupi nezadovoljni: ‘Političarima su građani važni samo prije izbora’

Marinko Krmpotić

Nedolazak predstavnika Grada Delnica na zbor građana, njihov izostanak s pokopa ostataka civilnih žrtava iz II. svjetskog rata, nedovršena rampa za invalide na Jezu, tek su neki od problema koji muče mještane Broda na Kupi



BROD NA KUPI – Nedovoljna komunikacija, odnosno izostanak odgovora na pitanja ponajprije vezana uz komunalnu infrastrukturu, sve nezadovoljnijim čini mještane Kupske doline, istaknuto je na tiskovnoj konferenciji predstavnika Mjesnog odbora Brod na Kupi kojom su Davorin Klobučar, predsjednik tog tijela te njegovi članovi Zlatko Bauer i Ivica Perković, javnosti odlučili iznijeti nezadovoljstvo i ponoviti pitanja na koja su tražili odgovore na zboru građana u Brodu na Kupi krajem listopada. Nažalost, ističe Klobučar, na taj zbor nitko od gradske vlasti nije došao.


Grad nezainteresiran


– Opravdao se jedino direktor TZG-a Delnice Petar Hrg. Posebno nam smeta što nije bilo gradonačelnika Ivice Kneževića koji, bar tako on tvrdi, na području Kupske doline dobiva puno glasova. Upravo zato trebao se pojaviti, čak i ako mu se ne sviđa sastav našeg mjesnog odbora. Njegov postupak potvrđuje nezainteresiranost i neodgovornost dijela čelništva Grada Delnica prema Kupskoj dolini, odnosa koji je suprotan pozitivnom stavu i suradnji koju ostvarujemo s nizom stručnih službi Grada Delnica. Nažalost, svi koji su došli na zbor građana ostali su uskraćeni za odgovore na postavljena pitanja pa ih ponavljamo.


Što je s radovima tzv. švicarske donacije koji su navodno trebali biti gotovi biti još 1. rujna, ali još uvijek traju uz gotovo svakodnevna pucanja cijevi i probleme s neredovitom opskrbom? Zašto pri uređenju plaže Pretiske nisu uvažene sugestije MO Brod na Kupi pa je na kraju napravljeno nešto čime su svi mještani nezadovoljni? Kako je moguće da je bez ikakvog kontakta s vlasnicima zemljišta i MO Brod na Kupi započela sječa stabala uz prometnicu od Kuželja prema Čabru? Kako to da nisu kraju privedeni radovi na rampi za invalide na kupalištu Jez? Kako to da Gradsko vijeće još nije donijelo odluku o proglašenju Jeza kupalištem, što bi nam omogućilo kandidaturu za državna i EU sredstva? – nizao je Klobučar pitanja, a Zlatko Bauer želio je znati zašto se ne radi na sanaciji Društvenog doma »Hrvatski dragovoljac«, zašto nije kvalitetno uređeno groblje u Brodu na Kupi te može li se pomoći staroj ženi koja živi u vrlo trošnoj kući u Zamostu.


Slijede tužbe




– Nikoga ne optužujemo, ali sam uvjeren da bi niz pitanja koja smo postavili bio riješen, samo da su se pojavili predstavnici Grada Delnica, rekao je Bauer, a Ivica Perković koji nekoliko godina ima kuću u Krivcu, istaknuo je da poteškoće vezane uz odnos Grada Delnica prema Brodu na Kupi nadilaze lokalne okvire i predstavljaju problem državnoj razini.


– Brod na Kupi prvo je hrvatsko mjesto koje brojni turisti upoznaju kad iz Slovenije uđu u Hrvatsku i njihov bi dojam morao biti puno bolji no što je sada. Očigledno je da se i ovdje političari ponašaju tako da su im mještani bitni samo u doba izbora. Potvrđuje to i činjenica da nitko iz gradske uprave nije došao na zbor građana. Tužno je i da nikoga iz Grada nije bilo tijekom ljeta kad su, uz nazočnost ministra Medveda, pokopani ostaci civilnih žrtava koje su u Drugom svjetskom ratu ubili partizani, a žalosno je i da rampa za invalide na Jezu nije napravljena kako treba pa invalidi – a najviše je onih koji su zdravlje dali za Hrvatsku – mogu do obale, ali ne i u Kupu!


Moramo se sami zaštititi zbog čega će biti podignute tužbe vezane uz štetu koju su na privatnim posjedima napravili izvođači radova na vodoopskrbnom sustavu financirani iz tzv. švicarske donacije, najavio je Perković.