Važan projekt

Nastavlja se gradnja Društvenog doma u Delnicama

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Konačno smo od države dobili ugovor o darovanju Doma OSRH pa nastavljamo projekt izgradnje Društvenog doma, procijenjen na 5,9 milijuna kuna, u okviru kojeg će djelovati i Narodna knjižnica i čitaonica Delnice, kaže Ivica Knežević



DELNICE Sunčani i suhi listopadski dani idealni su za dovršetak niza poslova na komunalnoj infrastrukturi u Delnicama, a kraj građevinske sezone uvijek je i doba kad se počinju raditi planovi za narednu godinu pri čemu je temeljni dokument za svaku lokalnu samoupravu gradski ili općinski proračun. U slučaju Grada Delnica prijedlog proračuna koji će uskoro biti predstavljen vijećnicima nudi i niz zanimljivih i pažnje vrijednih projekata od kojih delnički gradonačelnik Ivica Knežević ističe nekoliko financijski najzahtijevnijih.


Donacija Majnarich


– Prije svega mogu s zadovoljstvom reći da smo od države konačno dobili ugovor o darovanju Doma OSRH-a Gradu Delnicama što znači da možemo nastaviti s projektom izgradnje Društvenog doma u okviru kojeg će djelovati i Narodna knjižnica i čitaonica Delnice. Taj je projekt procijenjen na 5,9 milijuna kuna pri čemu treba reći da je znatan dio poslova vezanih uz potrebne predradnje napravljen pa smo uvjereni da će se narednu godinu krenuti u realizaciju tog projekta kojeg ćemo dijelom realizirati i sredstvima donacije Janet Majnarich.


Nastavit ćemo i s aktivnostima veznim uz projekt izgradnje zavičajnog muzeja u Delnicama pri čemu je točnije rokove teško odrediti jer čekamo objavu natječaja za EU sredstva na koji se planiramo prijaviti. No, za prvu fazu tog posla u narednoj smo godini predvidjeli tri milijuna kuna, a i taj projekt realiziramo uz pomoć sredstava gospođe Majnarić.


Zona Podrebar




U planu je i realizacija projekta uređenja Lovačke ulice gdje nam je cilj taj prostor, jedan od najatraktivnijih u Delnicama, urediti tako da bude zanimljiv potencijalnim kupcima građevinskog zemljišta. Taj je projekt vrijedan 3,8 milijuna kuna, dok će za uređenje suvremenog dječjeg igrališta u Parku kralja Tomislava biti izdvojeno 2,4 milijuna kuna. Ići ćemo i u poslove energetske obnova zgrade kuglane i uređenje krova koji zbog toga što prokišnjava ugrožava elektroniku potrebnu za taj sport. Ta je investicija procijenjena na 2,5 milijuna kuna od čega se dijelu nadamo od Fonda za zašitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Nadalje, u fazi smo rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za uređenje servisne cestu (dva milijuna kuna) u Poslovnoj zoni K-1 Podrebar jer poduzeće Energy Pellets ima interes daljnjeg razvoja, a niz aktivnosti naredne godine bit će vezan i uz kapitalni projekt uređenja gradske tržnice. U tijeku 2018. godine s 500.000 kuna krenulo bi se u izradu izvedbenog projekta, a kroz razgovore s obrtnicima i trgovačkim društvima koja već koriste taj prostor pokušat ćemo naći zajednički jezik, ponuditi im čak i mogućnost sufinanciranja čime bi kasnije plaćali nižu najamninu.


Također, istu smo svotu sredstava osigurali i za početne radove na osiguranju oborinske odvodnje i uređenja nogostupa u Lučicama čime ćemo stvoriti temelje za daljnja ulaganja do kojih će narednih godina doći zahvaljujući donaciji švicarske vlade vezanoj uz vodoopskrbu i kanalizaciju na ruralnim područjima Hrvatske, konkretnije na području Gorskog kotara, govori Knežević dodajući da se priprema i niz ulaganja vezanih uz turizam.



– U odnosu na ovu godinu planiramo povećanje od 375.000 kuna za sport i kulturu pri čemu će sport porasti za 150.000 kuna, kultura 80.000 kuna, školski programi 30.000 kuna te dotacija Goranskom sportskom centru za administrativni trošak i funkcioniranje sustava za 180.000 kuna. Nije ovaj porast nešto što ruši na leđa, ali je s obzirom na dosadašnje teško stanje ipak napredak. Znam da sport i kultura i dalje nisu u zavidnoj poziciji, ali nije ni Grad Delnice. Ipak, polako napredujemo i činimo pomake, smatra Knežević.



Info centar Crni Lug


– Projekt uređenje Info centra u Crnom Lugu prijavili smo na natječaj Ministarstva turizma. Taj će Centar biti smješten na 75 kvadratnih metara u zgradi na adresi Školska 3, a nudit će suvenirnicu te prostor za multimediju koji će omogućiti upoznavanja s poviješću Crnog Luga. Riječ je o projektu vrijednom 650.000 kuna od čega bismo mi kao Grad Delnice osigurali 20 posto, a ostali bi dalo Ministarstvo turizma. Uz to se ide i u razvoj cikloturizma i to s 120.000 kuna od kojih pola osiguravamo mi, a pola Ministarstvo turizma.


Tim sredstvima pokušat će se podići kvaliteta cikloturizma na našem području i to tako da će se, između ostalog, uz klasične biciklističke karte ponuditi i aplikacije za pametne telefone. Cilj je sve većem broju ljubitelja biciklizma ponuditi goranski trolist, a to znači delnički plato, crnoluško područje i Kupsku dolinu, područja koja imaju fantastične predispozicije za cikloturizam. Zato nam je namjera i nabava određenog broja električnih bicikala te shodno tome i tri tzv. punionice za njih koje bi bile u Delnicama, Crnom Lugu i Brodu na Kupi, najavio je gradobnačelnik Knežević.