Rock veterani

Najuspješniju turneju imali su U2, zaradili su čak 316 milijuna dolara

Ivana Kocijan

Reuters

Reuters

Sveukupno, 20 najuspješnijih turneja ostvarilo je zaradu u iznosu od 2,66 milijarde dolara, što je rekordan iznos, viši za 264 milijuna u odnosu na 2016. godinu



Koji su glazbenici imali najuspješnije svjetske turneje u 2017. godini? Prema podacima koje je objavio američki magazin Pollstar, najrelevantnija publikacija u glazbenoj industriji, ove su godine najbolje prošli glazbeni veterani, tj. muške rock zvijezde, dok žena u Top 10 ovog puta nije bilo. Sveukupno, 20 najuspješnijih turneja ostvarilo je zaradu u iznosu od 2,66 milijarde dolara, što je rekordan iznos, viši za 264 milijuna u odnosu na 2016. godinu.


Najviše je zaradio irski bend U2 kojem je obljetnička turneja »Joshua Tree« s pedeset koncerata, donijela 316 milijuna dolara. Na drugom je mjestu grupa Guns N’ Roses sa zaradom od turneje u iznosu od 292,5 milijuna dolara. Na trećem se mjestu smjestio još jedan bend, britanski Coldplay sa zaradom od 238 milijuna. Četvrti je Bruno Mars sa zaradom od 200 milijuna, peta je Metallica, šesta grupa Depeche Mode, a sedmi Paul McCartney. Najmlađi u Top 10, britanski pjevač Ed Sheeran osmi je s 124,1 milijuna.


Deveti su Rolling Stonesi, a deseti Garth Brooks. Bruce Springsteen s limitiranom je broadwayskom turnejom »Born to Run« zauzeo 14. mjesto, sve zahvaljujući ulaznicama po cijeni od prosječno 1.500 dolara koje su mu donijele 87,8 milijuna dolara. Najuspješnije ženske glazbene zvijezde, Celine Dion i Lady Gaga – nisu ušle u prvih 10.




Kanadska glazbena zvijezda zauzela je 11. mjesto sa zaradom od 101,2 milijuna dolara, dok je Lady Gaga s turnejom »Joanne« zaradila 85,7 milijuna dolara što joj je osiguralo 15. mjesto na Pollstarovom popisu temeljenom na podacima o prodaji ulaznica, ali ne i zaradi ostvarenoj prodajom »merchandisea« koji može bitno utjecati na financijski uspjeh turneje.


Top 20 zaključuje treća žena na popisu, Ariana Grande s 66,5 milijuna dolara, a na popisu se našla i Faith Hill koja sa suprugom Timom McGrawom dijeli 18. mjesto. Na popisu su se našli i Justin Bieber, Roger Waters, Billy Joel, The Weeknd i Red Hot Chili Peppers.


Zanimljivo je da podaci o najuspješnijim turnejama odudaraju od podataka o najslušanijim izvođačima u SAD-u gdje su najpopularniji hip hop i R&B glazbenici.