Olimpijski dan na GAM-ov način

Mladost okupirala Golubinjak: Nezaboravno druženje učenika i profesora riječke gimnazije

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić



LOKVE Kad sam prije tri godine kao učenica prvog razreda Gimnazije Andrije Mohorovičića došla na ovo veliko okupljanje u Golubinjaku, sve skupa bilo mi je u samom početku prilično zastrašujuće i malo sam se bojala jer je bilo tako puno potpuno novih ljudi i meni tada nepoznat razred. No, baš tog dana smo se povezali i stoga smatram da su ovakva druženja na početku školske godine jako dobra i korisna. Sigurna sam da ću ovamo nastaviti dolaziti i idućih godina, po završetku gimnazijskog školovanja – rekla nam je Eva Šustar, učenica 4. razreda Gimnazije Andrije Mohorovičića, dodavši da jedva čeka njoj omiljeno penjanje na stijene te promatranje profesora u nekim sportskim aktivnostima.


Evini stavovi dio su raspoloženja većine riječkih gimnazijalaca okupljenih  na tradicionalnom, već devetom po redu, obilježavanju Hrvatskog olimpijskog dana. Punih devet godina riječki gimnazijalci Olimpijski dan odabiru za druženje u Golubinjaku, a ono što ovaj susret čini dodatno zanimljivim i pretvara ga čak i u nešto više od promicanja sporta i duha olimpizma, jest činjenica da se tim druženjima iz godine u godinu pridružuje sve veći broj bivših polaznika ove riječke gimnazije. Jedna od njih je i Lucija Grgat koja je u svibnju ove godine maturirala u GAM-u te potom upisala geodeziju i geoinformatiku u Zagrebu. No, Lucija nije zaboravila svoju gimnaziju pa je s još petnaestak kolega iz bivšeg razreda stigla u Golubinjak i odmah se uključila u brojne aktivnosti.


Olimpijski dan


Olimpijski dan





Nezaboravna druženja


– Tijekom svake od mojih gimnazijskih godina sudjelovala sam na ovim susretima i pamtim ih kao nezaboravna druženja pa sam s radošću došla iznova, sad kao buduća studentica. Svake sam godine sudjelovala u krosu i penjanju na stijenu te, naravno, roštiljanju, a svakako ću pokušati doći i iduće godine, kao što to čine i brojni drugi učenici naše, sad već bivše, gimnazije – rekla je Lucija Grgat.


Idejni začetnik ovog oblika druženja je gimnazijski profesor Toni Žitko bez kojeg nije bilo moguće organizirati i provesti raznovrsna zbivanja – od krosa kojim je sve započelo, preko turnira u odbojci i malom nogometu.


Olimpijski dan


Olimpijski dan



– Uz te sportove koji su dio ovih druženja od samog početka, mi svake godine nastojimo prezentirati i neki novi sport, a jedan od tih sportova – slobodno penjanje na penjačkoj stijeni – već je postao tradicionalni dio druženja. Uz njega tu je i zumba kojom ćemo zaključiti druženje, odnosno badminton te prvi put lukostreličarstvo koje će nam predstaviti članovi riječkog kluba »Ajkula«, a uz sve to uz pomoć naših bivših učenika, sada studenata riječkog Tehničkog fakulteta, priredit ćemo i demonstraciju rada s dronom. Zadovoljni smo odazivom profesora i učenika kojih je danas ovdje oko 100 posto od ukupnog broja, a kad im pridodamo i sve veći broj naših starih učenika, onda je danas u Golubinjaku oko 800 sudionika koji obilježavaju Hrvatski olimpijski dan – rekao je Žitko.


Olimpijski dan


Olimpijski dan



Organizacijski problemi


Henri Ponte, ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorvičića, zadovoljan je odazivom i brojnim aktivnostima, ali ističe kako su organizacijski problemi sve veći, a ove su godine bili posebno naglašeni: »Ove smo se godine zbog traženja Hrvatskih željeznica morali ustati znatno ranije i krenuti znatno ranije, ali smo na cilj do Golubinjaka stigli kao i ranijih godina pa s tim baš i nismo zadovoljni te razmišljamo i o tome da promijenimo način obilježavanja, možda i destinaciju. No, od samog obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana i zajedničkog druženja svih profesora i učenika nećemo odustati, tim više što vidimo da ovi susreti jako puno znače i našim bivšim učenicima, koji dolaskom iskazuju ponos i zadovoljstvo što su dio svog školovanja i odrastanja vezali uz našu školu – rekao je ravnatelj Ponte.