Poznato izletište

Koncesiju nad Kamačnikom dobilo Komunalno poduzeće Lokvarka

Marinko Krmpotić

Zbog svoje ljepote Kamačnik je već dugo poznat ljubiteljima prirode / Foto M. KRMPOTIĆ

Zbog svoje ljepote Kamačnik je već dugo poznat ljubiteljima prirode / Foto M. KRMPOTIĆ

Osigurat ćemo im sve mogućnosti za rad, ali ćemo, što nam je i zakonska obveza, tražiti nadoknadu za korištenje naših prostora i izgrađene infrastrukture – kaže gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić



VRBOVSKO  Od početka rujna nad izletištem Kamačnik koncesionarsko pravo ima Komunalno poduzeće Lokvarka iz Lokava koje se jedino javilo na drugi, ponovljeni natječaj Javne ustanove Priroda koja je, sukladno zakonskim odredbama, raspisala natječaj za koncesiju nad ovim zaštićenim krajolikom.


Kamačnik je naziv riječice duge oko 3 km koja se ulijeva u rijeku Dobru, a od svog izvora pa do spoja s Dobrom Kamačnik teče prekrasnim kanjonom koji nudi raznolikost biljnog i životinjskog svijeta te prekrasne pejzaže.


Zbog svoje ljepote Kamačnik je već dugo poznat ljubiteljima prirode, a pred sedam-osam godina Grad Vrbovsko planski je počeo ulagati u razvoj tog područja, od uređenja šetnica i staza do obnove rada godinama zatvorenog ugostiteljskog objekta.




Grad Vrbovsko, uz mjesno komunalno poduzeće, rukovodio je tim područjem uz suglasnost JU Priroda, a rezultati njihovog truda i ulaganja bili su u posljednjih nekoliko godina vrlo vidljivi.


Proradio je obnovljeni restoran Kamačnik, s radom je u Vujnovićima počeo i Planinarski dom Kamačnik koji omogućava smještaj, uređene su i osvježene brojne šetnice i staze, a broj posjetitelja je rastao.


Loša komunikacija


I sve je djelovalo skladno do početka ove godine, kad je JU Priroda najavila raspisivanje natječaja za koncesiju. Ta odluka razljutila je predstavnike Grada Vrbovskog koji su JU Prirodi zamjerali nedostatak komunikacije pa su, iako je bilo logično da oni budu prvi koji će se javiti, odustali od prijave na natječaj.


Budući da se na prvi objavljeni natječaj nije nitko javio, JU Priroda objavila je drugi na koji se Grad Vrbovsko, odnosno njihovo komunalno poduzeće, nije željelo javiti, ali se javila – Lokvarka. Tako će idućih pet godina Kamačnikom upravljati Lokvarci.


Kamačnik je mjesto brojnih natjecanja u pripremi kotlića / Foto T. KUŠIĆ


Kamačnik je mjesto brojnih natjecanja u pripremi kotlića / Foto T. KUŠIĆ


– Nismo se javili iz principa. Mi bismo se vjerojatno javili da je bilo tko iz JU Priroda s nama razgovarao i najavio nam rast cijene koncesije za čak 100 posto. No, oni su vrlo hladno samo lupili cijenu, nimalo ne uzimajući u obzir naša ranija ogromna ulaganja. Sad će JU Priroda sama procijeniti kako im je surađivati s KD-om Lokvarka i koliko će im oni koristi donositi kroz koncesiju nad Kamačnikom – govori gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić koji iznosi i pojedinosti vezane uz uvođenje KD-a Lokvarka u posao koncesionara Kamačnika.


Po »kvadratu« 26 kn


– Od nas je JU Priroda zatražila da Lokvarki osiguramo prostor na kojem bi oni postavili kućicu za prodaju karata. Naravno da ćemo to učiniti, ali je logično da taj prostor planiramo i naplatiti, i to po odlukom Grada određenoj cijeni od 26 kuna po »kvadratu«. To znači nekih 390 kuna mjesečno, pa je to u pet godina dvadesetak tisuća kuna. Nadalje, držimo i da trebamo od koncesionara naknadu dobiti i za korištenje parkirališta jer smo ga mi uredili i u njega uložili, od otkupa prostora pa do samog uređenja. Tu je i WC koji se prazni dva puta tjedno i godišnje je to oko 100.000 kuna. Naravno da ćemo i za to tražiti naknadu, makar snošenje troškova po sistemu pola-pola.


Sve što tražimo je, po nama, potpuno realno jer je riječ o našem prostoru. To što mi te troškove do sada nismo tražili od JU Priroda je potpuno druga priča jer smo tim prostorom mi i upravljali te stoga u njega i ulagali. Mi smo i dužni tražiti snošenje troškova jer na taj način štitimo interese našega grada i Komunalca. Kako će se to uklopiti u posao koji će ovdje voditi koncesionar, mene u osnovi nije briga jer Grad Vrbovsko s KD-om Lokvarka nema ništa. Osigurat ćemo im sve mogućnosti za rad, ali ćemo, što nam je i zakonska obveza, tražiti nadoknadu za korištenje naših prostora i izgrađene infrastrukture. Ono što našem Komunalcu nismo naplaćivali, jer je u stopostotnom vlaništvu Grada Vrbovskog, lokvarskom KD-u sigurno ćemo naplaćivati. To je čista matematika – zaključuje gradonačelnik Mufić.