Velebit

Za zaštitu Cerovačkih špilja dodjelila više od 53 milijuna kuna

Marin Smolčić



Nakon što je  početkom rujna ove godine usvojen projekt „Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodom“ nastavljaju se aktivnosti vezane uz očuvanje i upravljanje ovim prirodnim fenomenom. Natječaj za dodjelu sredstava s ciljem većeg stupnja zaštite prirodnih podzemnih objekataje organizirala je komisija Europske speleološke federacije (Federation Speleologique Europeenne) koja skrbi o prirodnoj  baštini i krškom podzemlju. Projekt zaštite Cerovačkih špilja u srcu Velebita kod Gračaca dobitnik je prestižne nagrade “Eurospeleo protection label”. Zagrebački speleološki savez prijavio je projekt u lipnju ove godine na natječaj za najbolji projekt na europskoj razini koji promovira zaštitu speleoloških fenomena.


Svrha dodjeljivanja oznake „Eurospeleo protection label“ određenom projektu znači da projekt doprinosi integriranom ekološkom načinu zaštite špilja, poštujući pritom direktive EU, administrativne principe Natura 2000 staništa i smjernice IUCN-a. U konkurenciji sa projektima iz cijele Europe  projekt zaštite Cerovačkih špilja ocjenjen je jedinstvenim te mu je dodijeljena nagrada. Svečana dodijela nagrade održana je jučer u Sofiji gdje je projekt prezentiran, a sažetak projekta biti će zasebno istaknut na službenim stranicama FSE-a kao primjer uspješnog projekta.


Projekt se provodi u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“, u okviru Prioritetne osi 6 – Zaštita okoliša i održivost resursa. Specifični cilj ovoga Programa je povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine. Ukupna vrijednost projekta je 62.627.830,30 HRK, od čega je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirala 53.233.655,76 HRK.




S obzirom da se provođenje projekta “Centar izvrsnosti Cerovačke špilje” planira realizirati do kraja 2020. godine, tijekom izvođenja radova sve tri Cerovačke špilje  bit će zatvorene za posjećivanje do završetka samoga projekta. O ovom prirodnom artefaktu skrbi i s njime upravlja Park prirode Velebit iz Gospića.